Mehmet Shehu 19 shkurt ‘45: E kapëm Prek Calin, te dekorohen 'partizanët trima'

Letra e Mehmet Shehut ku tregon me ekzaltim se si e thyen Kelmendin dhe i asgjësuan kundërshtraët e komunizmit. “Partizanët me këngë në gojë e sulmuan dhe e asgjësuan shpellën në të cilën rrezistonte...

Kandri Hazbiu: Ushqehen keq, të burgosurit janë sëmurë nuk kanë rendiment në punë…

Dokumenti, ku zbulohet se Enver Hoxha e kishte ulur aq shumë racionin ushqimor në prill 1951, sa të burgosurit dhe të internuarit, të sëmurë e të uritur nuk kishin më rendiment në punët e...

Atë Sirdani, kleriku që shkroi për Skënderbeun, u burgos e përndoq në diktaturë

Pësoi përndjekje të ashpër nga sistemi, ndërsa u burgos për dy vjet vetëm pse ishte françeskan e prift i Kishës katolike. Në sulmin e vazhdueshëm, përndjekjen dhe survejimin nga ish-anëtarë të sigurimit më 14...
video

Autokritika e një sigurimsi, “Jam imoral dhe kam torturuar...”

Të dhunshëm, shpesh të pashkolluar, mizorë dhe me një pushtet kriminal që e përdornin si të ishin zotër mbi njerëz të pafajshëm. Ky mund të ishte përshkrimi për shumicën dërrmuese të punonjësve të Sigurimit...

Kryengritja antikomuniste në Postribë, 18 burra u pushkatuan, 30 shtëpi u shkrumbuan

18 burra u morën dhe pushkatuan në mes të fshatit, pa gjyq dhe në shenjë demonstrative për të shkaktuar frikë në popullsi. Mbi 30 shtëpi u dogjën, malli u konfiskua, ndërsa nisi etapa e...

Harry Fultz nën lupën e Sigurimit: “Di shumë por s’mund ta zbulojmë  çfarë mendon”

Është njeri i informuar mirë mbi gjendjen në Shqipëri e sidomos mbi shumë persona. Njeh posaçërisht ish-nxënësit e tij... Kur pyet ndonjë gjë rreth gjëndjes së Shqipërisë sot, mban një ekuilibër në fytyrë që...

Raprezalje në burg, tre priftërinj refuzun të “nderonin” për vdekjen e Enver Hoxhës

Që në mëngjes një muzikë funebër shoqëronte zymtësinë e Burgut të Spaçit, më 11 prill, 1985. Diçka e rëndë kishte ndodhur për komunistët, por jo për të dënuarit politik. Për gardianët dhe administratën gjëma...
video

I pushkatuam fshehurazi, buzë liqenit të Ohrit, një natë dhjetori më 1946

Ngjarja makabre e shefave të Sigurimit, zbulohet në një dokument sekret dërguar Enver Hoxhës në komitetin Qendror, dy vjet pas kryerjes së ekzekutimit... Kjo është një skenë krimi e llahtarshme, por e zakonshme gjatë regjimit...
video

Alarmi i Shefqet Peçit: Reaksionarët kanë zhdukur flamurin rus

Në vetëm pesë rreshta radiogram të Shefqet Peçit, një prej komandantëve më gjakatarë, që ndërsyen shqiptarët në luftë kundër shqiptarëve, ne veri të Shqipërisë më 1945-1946, kuptohet se sa mizor do të ishte ai...

Krimet, lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan, pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë e luajtshme dhe paluajtshme... Vitet e para të regjimit komunist, veçanërisht në periudhën...
NDIHMO
Translate »