Arkivat Mujore: Mars 2023

Austriakja që vuajti 10 vjet, 5 muaj, 4 ditë në burgjet komuniste

Elsa Koch, Irmgard Tennius dhe Erna Schbert ishin tri gra gjermane (Elsa austriake) të cilat kishin punuar në administratën e ushtrisë gjermane në Tiranë....

“Arqile Tasi vdiq në dorën time”

Histori tragjike të burgosurish që ndërruan jetë në kushte çnjerëzore mes torturave dhe sëmundjeve infektive Ishte viti ’61, dimër, dhe bënte shumë ftohtë. Në birucë,...

Shuhet në Kanada "Mandela" i Kullave të Zëmblakut

U nda nga jeta në Kanada, në moshën 95-vjeçare Nevruz Kulla, pinjolli i familjes së njohur Kulla nga Zëmblaku i Korçës, i cili kaloi...

1975/Dy gra të huaja intelektuale të arrestuara dhe gjykuara në një shkallë

Dy gra me kombësi ruse u arrestuan përnjëherë dhe u çuan në gjykim sikur të përbënin rrezikshmëri të lartë shoqërore. Çështja e tyre u...

Kur Sigurimi ndiqte edhe adoleshentët

Dikush e kishte pasur babanë tregtar. Dikush, ishte "me prejardhje armiqësore". Gjithçka vlente si arsye që të rinj, ende në moshë gjimnazi, të viheshin...

25-26 mars 1990/ Revoltat e para antikomuniste në Kavajë

Thirrjet kundër diktaturës gjatë ndeshjes Besa-Partizani të dielën e 25 marsit 1990, u pasuan me arrestime në stadium dhe më pas nëpër shtëpitë e...
video

Dëshmia e Filip Guraziut/  Baba im, martiri i pafajësisë

Filip Guraziu është djali i Pjerin Guraziut, intelektual i shkolluar në Perëndim, i cili mbante detyrën e shefit të Financave në Ministrinë e Bujqësisë...

1955/Arratisja, nga terrori në liri

Gazeta “Shqipëria” organ i Komitetit Kombëtar Shqipëria e Lirë, në numrin e saj 10, dhjetor 1955 i kushtonte rëndësi arratisjes masive të një familjeje....

“Rezidenturat e huaja”/Ekzekutime dhe dënime mbi bazën e legjendave

Legjendat e grupeve të brendshme që mbanin kontakt me ato jashtë vendit dhe rrinin në gatishmëri për të rrëzuar pushtetin popullor, u treguan me...

Dom Nikoll Kimza, kleriku që tregoi në Perëndim torturat e regjimit komunist

Dom Nikoll Gjergji (Kimza) (1878-1960) ishte meshtarët e parë katolikë të dënuar nga regjimi. I lindur në Gjakovë dhe i shkolluar në Kolegjin Saverian...

MË TË LEXUARAT

NDIHMO
Translate »