Arkivat Mujore: Maj 2023

blank

“Do hidhnin në erë urat dhe depot”/Mbi 100 vite burg pa prova për 7...

Më shumë se 100 vite burg u dhanë gjatë vitit 1953 për 7 njerëz të një zone të Përmetit. Akuzoheshin, pa asnjë provë, për...
blank

Video / Kujtohet në Spaç 50-vjetori i Revoltës

Të dielën më 21 maj 2023, në rrënojat e kampit-burg të Spaçit, u mblodhën qindra njerëz, të mbijetuar të burgut të Spaçit, protagonistë të...
blank

Fjala e Skënder Dajës përpara ushtarëve në Spaç

Zhvillimet e revoltës së Spaçit, sipas dëshmisë së Lush Prel Vatës njërit prej të burgosurve që u dënua me 25 vjet burg, pas shtypjes...
blank

50 vjet nga revolta/A i meritojmë heronjtë e Spaçit?

Historia i vërtetoi thirrjet e pjesëmarrësve në revoltën e Spaçit, por jo gjithçka ndodhi siç e parashikuan ata. Sot, 50 vjet më vonë, lind pyetja a e...
blank

Heronjtë e Spaçit/ Pal Zefi, ai që nisi revoltën

Pal Gjergj Zefi u lind më 10.7.1940 në Rrushkull të Durrësit. Më parë kish qenë infermier, por kur u arrestua për herë të parë ishte...
blankvideo

Dëshmia/ Ylber Merdani: Si e sfiduan trimat e Spaçit, shtetin komunist

Pasi kishte parë babanë të hynte e të dilte nga burgu dhe kishte përjetuar dënimin e disa anëtarëve të familjes Merdani, edhe Ylberi u...
blank

Heronjtë e Spaçit/ Hajri Pashaj, Feçor Shehut: Ti e ke vendin në burg, në...

Hajri Zenel Pashaj u lind më 8.12.1944 në Hekal të Fierit. U dënua gjithsej tri herë nga regjimi komunist. Herën e parë kur u dënua...
blank

Heronjtë e Spaçit/Dervish Bejko refuzoi të nënshkruante pranimin e akuzës

Dervish Enver Bejko, u lind më 15.5.1946 në Starovë të Pogradecit. Ai është njëri nga të pushkatuarit në revoltën e Spaçit në moshën 27 vjeçare....
blank

Në burg me informacionet e rreme të sigurimsave

“Sokoli”, “Bleta”, “Xhuleta” e të tjerë njiheshin se gënjenin dhe shpifnin në raportet për objektet që ndiqnin e megjithatë vazhdonin të shfrytëzohesin si agjentë...
blank

Heronjtë e Spaçit / Skënder Daja, i pushkatuari më i ri i revoltës së...

Skënder Qemal Daja, i vitlindjes 1950, lindur në Tiranë e banues në Fier, ishte njëri nga 4 të ekzekutuarit në procesin e parë të të...
NDIHMO
Translate »