20 Nëntor, 2018

Historia e deputetit Riza Dani. Amaneti: Më varrosni pranë vajzës, me shpresë vdes si...

Nga Kujtim Dani* Riza Dani pat lindur në Shkodër në një familje patriotike. Mbasi mbaroi shkollën “Ruzhdien” në qytet, vazhdoi studimet në Universitetin e Stambollit. Ra shpejt në kontakt me mjediset patriotike shqiptare dhe që...

E donte të vdekur vetë Enver Hoxha, si e torturuan Dom Lazër Shantonë

Dom Lazër Shantoja është ndër klerikët e parë që u ekzekutuan sapo komunistët morën në dorë pushtetin në Shqipërinë e pas Luftës. Dom Lazër Shantoja ishte arrestuar që në ditët e para pasi komunistët...

“Kapëm vëllanë, po e shtrëngojmë të tregojë ku janë fsheh të arratisurit”

Dokumenti i 24 shkurtit 1945, që dëshmon masakrat e komunistëve në veri pas depërtimit të tyre fshat më fshat duke vrarë, arrestuar, torturuar, djegur shtëpi e sekuestruar çdo pasuri, që gjenin nën kërcënimin e...

Trakti i 1946/ Rrugët e Shkodrës i lanë me gjak, poshtë partia terroriste e...

Ky trakt i rrallë i hedhur në Durrës në shtator të vitit 1946, dëshmon se sa të qartë ishin një grusht njerëzish në fillesat e regjimit komunist për  terrorin  dhe masakrat e përgjakura, me...

Dosjet e Diktaturës/ Pjetër Pepa: Ja ç'thonë dokumentet për torturat çnjerëzore

Fati i tyre ishte i vendosur. Rruga drejt vdekjes ishte e projektuar tashmë për të gjithë ata, qindra e qindra klerikë, intelektualë, dhe gjithkush tjetër që u cilësua “Armik i pushtetit popullor”. Por, deri...

Armët në kishë, inskenimi i Sigurimit,  “pa shkatërruar klerin nuk e shtijmë dot në...

Dokumenti i 17 nëntorit 1946, ku jepet urdhri i Partisë për shkatërrimin e klerit katolik, veçanërisht atë françeskan në Shkodër. Direktivat e Partisë, që i paraprinë inskenimit të Sigurimit për "armët në Kuvendin Françeskan" Kleri...

Vdekja e Enver Hoxhës, ja çfarë shpresonin të burgosurit e Qafë Barit ato ditë...

Dokumenti sekret i 14 prillit 1985, me bisedat e përgjuara në burgun e Qafë Barit… Çfarë thonin mes tyre të burgosurit, pasi dëgjuan lajmin e vdekjes së diktatorit… Lajmi i vdekjes së Enver Hoxhës depërtoi...

Ja si përshkruhen dhomat e izolimit, në dokumentet e hetuesisë së vitit 1957

Nga një raport i Degës së Hetuesisë në Drejtorinë e Sigurimit të Shtetit, i datës së 11 dhjetorit 1957, hartuar dhe firmosur nga kryetari i kësaj dege, në këtë kohë, Nevzat Haznedari, mësohen detaje...

Urdhri i Partisë: Hiqni nga puna gjithë armiqtë e regjimit, edhe ata në dyqane...

Dokument i 11 tetorit 1950 që zbulon fushatën e paprecedentë të spastrimit të të gjithë organikës shtetërore prej kundërshtarëve të regjimit, sipas dosjeve të tyre biografike Një mbledhje e Pleniumit të Komitetit Qendror, më 11...

Dokumenti i qeverisë amerikane 1955/ Ja si i shfrytëzon Enver Hoxha me punë të...

“Qeveria shqiptare, kërkon punë të detyruar nga personat kundërshtarë politikë dhe “dembelë”, shumica e të cilëve janë nga klasa ish-borgjeze ose pronarë tokash. Veç kësaj, ajo imiton edhe e tejkalon shembullin e zakonshëm satelit...

ME TE LEXUARAT