Kryefaqja 2022 Nëntor

Arkivat Mujore: Nëntor 2022

blank

Vrasja e kundërshtarëve politikë nga komunistët: “Vini në komunikatë që u vra si spiun”

Xhafer Sadiku sjell disa nga ekzekutimet pa gjyq të kryera nga komunistët në zonën e Përmetit gjatë viteve të luftës, me anë të të...
blank

Çermë 1965/ Kosovari i internuar: Më ktheni në Kosovë

“Dua të shkoj në shtëpinë time, vetëm të shpëtoj nga dora e postëkomandantit të postës së policisë 2/2 Çermë dhe të shpëtoj nga dora...
blank

“Promemorie mbi Petro Markon”

Dokumenti i Sigurimit të Shtetit për shkrimtarin dhe publicistin si agjent i Amerikanëve Disa artikuj dhe tekste me përmbajtje armiqësore u bënë prova për Sigurimin e...
blank

Mes pleqve të burgut

Të moshuar deri në mbi të 90-at që, pa kryer krime, por vetëm sepse ishin kundër regjimit, mbaheshin në burg. Uran Kalakulla në librin...
blank

1971/“Policët më lidhën në derën e galerisë së Spaçit”

Më 6.9.1971, i dënuari Xhevat Gjana i shkruan Byrosë Politike për kushtet e rënda në Repartin nr.303 Spaç. Megjithëse i sëmurë, ai detyrohet të...
blank

Si përcillej në shtypin e ditës ekzekutimi i grupit të Maliqit

Në një kuadrat të vogël, në cepin e poshtëm djathtas të një prej faqeve të gazetës Bashkimi të datës 23 nëntor 1946, lexohet titulli...
blank

Maj 1945/ Kur diktatura grabiste dhunshëm pasuritë e shqiptarëve

“...vij t’i lutem së Ndershme Ministrië - se asht krejt absurde dhe e pa drejtë që shtëpija të sekuestrohet, kur janë pasuni eskluzive e...
blank

Djelmnia nacionaliste vullnetarë të kryeqytetit, u priten me lot gëzimi në Prizren

Kur të rinjtë nacionalistë shqiptarë iu bashkuan djemve të Prizrenit në mbrojtje të trojeve nga dhuna serbe ndaj shqiptarëve të Kosovës Ishte qershor në vitin...
blank

1971/“Ia kaloni edhe obskurantizmit mesjetar”

Azem Lokaj, një shqiptar nga Kosova ardhur në Shqipëri për të kërkuar strehim politik, pati fatin e keq që u dënua nga regjimi. I...
blank

“Fjalët e fundit të babait: Mos u bëj merak, do të kthehem shpejt, se...

“Ai nuk u kthye kurrë, pasi bashkë me 21 të tjerë u pushkatuan pa gjyq dhe u mbuluan me dhe’ në një varr të...
NDIHMO
Translate »