Kryefaqja 2020 Korrik

Arkivat Mujore: Korrik 2020

blank

Burg sepse "sipas tij" në Angli jetohej më mirë

Ky nuk është skenari i një parodie. Është realiteti i viteve të diktaturës, i sjellë në dokumentin e një vendimi gjykate, ku argumentohet se...
blank

Halil Driçi, erdhi për t’u çmallur në vendlindje dhe gjeti vetëm përndjekje

Dëshmia e poetit Xhavit Gasa për përndjekjet që Halil Driçit iu desh të përballonte në Shqipërinë komuniste. Nëpunësi i oborrit të mbretit Zog, u...
blank

Atdheu mbi të gjitha: Historia e parrëfyer e Riza Kishtës

Historia e ushtarakut të drejtë e patriot që humbi jetën në tortura pas arrestimit nga forcat komuniste dhe e familes së tij që vuajti...
blank

Afërdita Xhafo: Mundimet që Edmond Caja më shkaktoi mua dhe vajzës sime së vogël

Dëshmia ekskluzive e Afërdita Xhafo Hall, për kërcënimet e Edmond Cajës dhe vëllait të tij që deshën ta burgosnin pasi motra e tyre u...
blank

Arshi Pipa, njeriu, i burgosuri dhe përsëri njeriu

Në poemën e tij "Kanali", Arshi Pipa, pyet për të dënuarit e kampit të Vloçishtit a ishin njerëz, siç pyet Primo Levi në librin...
blank

Gjyq gjerman për krimet e komunizmit në Shqipëri

Çështja Dine - Caja si një leksion për drejtësinë shqiptare dhe elitën politike gjithashtu, një leksion, mbi nevojën për të mësuar të vërtetën e...
blank

Kadri Hazbiu më 1955: "Zëri i Amerikës" po na "shtrembëron luftën nacionalçlirimtare"

Në fillim të vitit 1955, Partia e Punës mbajti një plenium për çështjet e propagandës së brendshme, metodat që duheshin përdorur për të shpëlarë...
blank

Gjergji Çapollari, një matematicien i ri në galeritë e Spaçit

Gjergji Çapollari u dënua për agjitacion dhe propagandë vetëm një vit pasi kishte përfunduar studimet për Matematikë me rezultate të shkëlqyera. Të vetmet matje...
blank

"Në dalçi gjallë këtej, thoni se vdesim të pafajshëm!"

Inxhinieri kimist që kishte studiuar në Grac dhe Mynih dhe ishte përfaqësues i firmës farmaceutike Bayer në Shqipëri, Asim Abdurrahmani u torturua ditë me...
blankvideo

Dëshmia/Estref Musaj: Në kampin e Varibopit vdisnin 3-4 veta në ditë

Vuajtjet nga një vend dënimi në tjetrin, ku përballej me punën e rëndë dhe sjelljen e pamëshirshme të gardianëve. Estref Musaj rrëfen kushtet në...
NDIHMO
Translate »