Kryefaqja 2022 Dhjetor

Arkivat Mujore: Dhjetor 2022

blankvideo

Dëshmia/ Viktor Martini: 100 vite burg për burrat e familjes sime

Viktor Martini është një ish-i burgosur politik, i cili u arrestua kur ishte vetëm 16 vjeç. Ardhja e Partisë komuniste në pushtet në vitin...
blank

Përthyerja e natës së Vitit të Ri

Kujtimet e Uran Kalakullës për 31 dhjetorin në birucat e hetuesisë dhe udhëtimi i papritur i asaj mbrëmjeje nga Durrësi në Tiranë, me Gazin...
blank

Armiqtë e mëdhenj të fshatit të vogël

“Jetuan në varfëri duke qenë të pasur, u grabitën duke qenë të ndershëm, u dhunuan duke qenë të pafajshëm”. Xhafer Sadiku sjell historinë e...
blank

Kur dënoheshin bijtë dhe bijat e armiqve

Nëse diktatura shpallte armik dikë, do të thoshte se i ngjiste një tipar i cili, në sytë e regjimit, ishte më i rëndësishmi. Gjithashtu, për...
blank

Jolanda që vuajti 13 vjet, 9 muaj, 8 ditë burgim komunist

Jolanda ishte lindur në Napoli, nga dy prindër shqiptarë. Vendosi të jetonte në Shqipëri, por ky vendim i kushtoi shtrenjtë në diktaturë, kur vuajti...
blankvideo

URIM ELEZI, njeriu përballë egërsisë së diktaturës

Në komunizëm individi është i pafuqishëm për të dëshmuar që është njeri. Ai zhvishet, shkatërrohet,vritet, çrrënjoset nga ekzistenca njerëzore, e të gjitha këto i pëson...
blank

Krijimi i gjykatave ushatarke/“E panevojshme që dëshmitari të ketë parë me sytë e tij”

U ngritën me shpejtësi për të dënuar krimet e luftës dhe zbatuan dënime politike. Sipas urdhrave, për arrestimet nuk ishte e nevojshme që dëshmitarët...
blank

Mësuesit e mi të Repsit

I arrestuar ende pa mbushur 17 vjeç, Shkëlqim Abazit iu ndërpre për shumë vjet, mundësia për t’u shkolluar si gjithë të tjerët, por ai...
blank

Bashkëshortin ia vranë, e dënuan tri herë dhe vuajti mbi 16 vjet burgim

Bedrije Salo Zeka (Ashiku), lindur në vitin 1923 Shkodër ishte shembull i qartë i asaj se çfarë hiqte gruaja në komunizëm. U dënua tri...
blank

Gjashtë fëmijë në rrugë, me baba të vrarë dhe nënë të arrestuar

Një histori vuajtjesh që për familjen Barolli nisi para se komunistët të merrnin pushtetin e vazhdoi gjatë. Një nga fëmijët, që i vranë babanë...
NDIHMO
Translate »