Arkivat Mujore: Prill 2023

blank

1986/Riburgosja e të dënuarve, materialet qëndronin të gatshme

Gjatë diktaturës komuniste, personat që vuanin dënimet në kampe e burgje ishin të rrezikuar kurdoherë nga ridënimi. Brenda vendeve të izolimit e punës së...
blank

Jetët e mohuara të vëllezërve Gjoka

Ndrekon e vranë pa gjyq. Sotirin e dënuan me burg. Pas tij, edhe vëllanë më të madh, Spiron. Më pas do të vinte internimi....
blank

Vrasja pa gjyq e tre gjermanëve më 16 nëntor 1946

Kleriku gjerman nga Këlni i Gjermanisë, ardhur në Shqipëri në vitin 1936, shërbeu në Mirditë dhe në Jubë të Durrësit. U arrestua më 3.2.1946....
blank

Amaneti!

Asim Shpuza para togës së pushkatimit: Tregojani familjes varrin tim! Është amaneti i Asim Shpuzës pak çaste para pushkatimit më 8 qershor 1947. Por amaneti...
blank

Gjyqi special, 17 veta u dënuan me vdekje, 13 vdiqën në burgje dhe 1...

Gjyqi special u zhvillua në Tiranë më 1 mars më 13 prill 1945. Gjyqi dha vendimin kundër 60 të pandehurve. Gjykata akuzonte se të...
blank

20 shkallë për të kaluar kufirin në kërkim të lirisë!

Historia tronditëse e familjeve dibrane që u arratisën drejt Jugosllavisë për t'i shpëtuar diktaturës Ishin njëzet shkallë. Dhjetë për t'i ngjitur në njërën anë të...
blank

Nga kampet e nazizimit, te burgjet e komunizmit

Si dy ideologji të skajeve të kundërta, kush ishte dënuar si armik i fashizmit ose nazizmit, nuk pritej të dënohej edhe si armik i...
blank

Diktatori në kasollen e lopës

Gruaja nga fshati Labinot Mal, ruan ende shtatoren e tij në haurin e bagëtive. E "grabiti" kur autoritetet shtetërore e shkulën nga vendi në...
blank

1981/Të burgosurit me sëmundje të rënda, disa nuk u falën kurrë dhe vdiqën në...

Në kohën e diktaturës, në kampet dhe burgjet e saj, vuanin dënimet një numër i madh të dënuarish me sëmundje të rënda. Për shkak...
blank

Portret i një të dënuari në Qafë-Bari

"E arrestuan kur ishte 67 vjeç, më 17.7.1977. E dënuan me dy akuza të rënda: agjitacion e propagandë dhe tradhti ndaj atdheut. E dënuan...
NDIHMO
Translate »