Arkivat Mujore: Maj 2022

blank

1979/Propaganda e Jolandës kundër diktatorit dhe shoqërisë që po kafshërohej

Jolanda Dhimitër Gila lindur në vitin 1931, kish mbaruar të teknikumin e fizkulturës, por ishte punëtore në NTUS Durrës. Konsiderohej si pjesëtare e një...
blank

Armiku i pamposhtur i popullit

Në kërkim të gjurmëve të një ekzekutimi në Shqipërinë komuniste. Një shkrim për Fadil Kokomanin, gazetarin që bashkë me Vangjel Leshon dhe Xhelal Koprenckën...
blank

Tingulli i heshtjes, dënimi i tenorit dhe pritja e pianistes

Interpretoi në shumë opera derisa u detyrua të kthehej në skllav në operën pa muzikë që diktatura përgatiti për të. Historia e dënimit të...
blank

Terrori pas revoltës/Si më masakruan Edmond Caja dhe Ludovik Cali

Mënyrat e Edmond Cajës dhe Ludovik Calit për të terrorizuar të dënuarit e Qafë-Barit pas revoltës. Enver Jakupi tregon si e torturuan, deri ditën...
blank

1984/I vrari në revoltën e Qafë-Barit

Sandër Sokoli, ish-oficer, ishte personi që humbi jetën nga dhuna e përdorur kundër të burgosurve në revoltën e Qafë-Barit më 22 maj 1984. Ndjekja nga...
blank

Varreza e burgut të Qafë-Barit dhe tabela me numrin 8!

Fejzulla Beqir Çepi, ishte viktima e parë në burgun e Qafë-Barit. Ai gjeti vdekjen në galeritë e minierës tek po kryente punë të detyruar....
blank

Krimet e Edmond Cajës mbi heronjtë e revoltës së Qafë-Barit

Disa dëshmitarë okularë, tashmë, janë munduar të ndërtojnë, përmes kujtimeve, dinamikën e revoltës në kampin e Qafë-Barit. Ky është një rrëfim tjetër nga Enver...
blank

Si u pikturua flamuri i revoltës së Spaçit

Mersin Vlashi, lindur në vitin 1938 në Lis të Matit, vuante dënimin nga data 27.9.1966. U pyet në Tiranë më 28.5.1973 nga hetuesi Llambi...
blankvideo

''Kitarë e Burgosur''

Sot, 47 vjet nga revolta e Spaçit, Gëzim Çela rrëfen ngjarjen bashkë me historinë e kitares që qëndroi në burg me të 21 vjet,...
blank

Revolta e Spaçit-Dëshmia e nënoficerit që u konfliktua i pari me Pal Zefin

Pikënisja e revoltës në Spaç në mëngjesin e datës 21.5.1973 ishte konflikti midis nënoficerit Mark Tuci dhe Pal Zefit. Ngjarja nisi për shkak se...
NDIHMO
Translate »