Arkivat Mujore: Gusht 2022

blank

Një shok dhe një mësues, dy dëshmorë

Dhe pse u torturuan në baltrat e Bedenit dhe Maliqit, nuk e baltosën dinjitetin. Nuk u përkulën, as kur jeta e tyre ishte në...
blank

Letra nga burgu i Burrelit/ Muharrem Xhakoni: Ju rrëfej torturat çnjerzore dhe vdekjet në...

"Isha me temperaturë 40 nga gripi aziatik, kapter Asllani më ngriti nga dysheku, me futi në qeli, më zhveshi, më zbathi kur çimentoja ishte...
blank

“Sherifi kishte tinguj hyjnorë në zemër”

Sot, 1 vit nga ndarja nga jeta e Sherif Merdanit. Vjeshtën e vitit 1973, në Burgun e Tiranës, ku mblidheshin të dënuarit nga gjithë Shqipëria...
blank

1990/Letra anonime e 77-vjeçarit që akuzonte Enver Hoxhën dhe kërkonte pluralizëm politik

Më 31.1.1990, shtetasi Ramiz Kaca, i dërgoi ministrit të Punëve të Brendshme, Simon Stefani, një letër anonime “me përmbajtje tepër armiqësore”, të nënshkruar në...
blank

Drita Tabaku: Po dëgjoja megafonin komunist kur u shpall dënimi me pushkatim i tim...

Kur babai ndërroi jetë, nëna ishte e sëmurë rëndë dhe nuk ishte në gjendje të lëvizte dot, ndërsa dy motrat e dobëta nga shëndeti...
blank

35 vjet burg / “T’i jepje dorën atij, ishte si të merrje një bekim”

“…po lirohej një nga monumentet e burgjeve komuniste shqiptare…I arrestuar qysh më 1945-ën... Quhej Haxhi Mekolli...ishte i kthjellët, ende i fortë…Nuk mbaj mend të...
blank

1977/Internimi 10-vjeçar i familjes Blloshmi

Tri ditë para ekzekutimit të poetëve Genc Leka dhe Vilson Blloshmi, familja Blloshmi u zhvendos nga vendlindja e tyre Bërzeshtë në Polis Qendër dhe...
blank

Kthim në vendin e vuajtjeve / Ish-të internuarit takohen në Savër

Në kujtim të së shkuarës së tyre, por edhe në nderim të bashkëvuajtësve që nuk jetojnë, ish-të internuarit u mblodhën më 21 gusht në...
blank

Ju më privuat plotësisht, më mohuat, më zhdukët për së gjalli si letrar.. Ju...

Letra para se të arratisej/ Bilal Xhaferri: Jam vënë në gjendjen e një njeriu që i mbetet vetëm një gjë, të hidhet nën rrotat...
blank

1956/Gratë e burgosura punonin në Valias

Gratë e burgosura, përfshirë Musine Kokalarin, dhe pse vuanin dënimin në Punotërinë Qendrore të Artizanatit, me sezone, punonin në bujqësi në fermën e Valiasit Për...
NDIHMO
Translate »