Kryefaqja 2021 Nëntor

Arkivat Mujore: Nëntor 2021

blank

Kur nënë Luçija pa Dom Lazër Shantonë me këmbë të sharruara në hetuesi...

Siç shkruan Fatbardha Saraçi në librin e saj “Kalvari i grave në burgjet e komunizmit”, "...kur Luçije Shantoja (1972-1948) vizitoi të birin, e gjeti...
blank

Firmëtarë të Pavarësisë të burgosur ose dënuar me vdekje

Nënshkrues të Aktit të Pavarësisë së shtetit shqiptar ishin 40 persona, ata që u gjendën në Vlorë më 28 nëntor 1912. Qëndrimi i regjimit...
blank

“Një 18-vjeçare e masakruar në torturë nga Sigurimi i Shtetit”

Deklarata e dëshmitarit: Dukesh se kjo shoqe nuk tregonte gjë sepse torturat vazhdonin gjithnjë deri sa një ditë ajo u çmend fare. Në këtë...
blank

1944/Konfiskime pasurie e vënie zjarri shtëpive të kundërshtarëve politikë

Pushkatimi i ballistëve, djegiet e shtëpive dhe konfiskimi i pasurisë nga Grupi i Pezës, nga nëntori i vitit 1943 deri në janar të vitit...
blank

Goma e kuqe e historisë, si u burgosën dhe u mohuan djemtë e Ismail...

Historia pak e njohur e përndjekjes së djemve dhe pasardhësve të Ismail Qemalit, të cilët gjatë diktaturës u detyruan të ndryshonin edhe mbiemrin. Nuk ka...
blank

Kërkojnë të më marrin partizan me forcë...

Kolë Terova, 48 vjeç, i gjendur mes dy zjarreve, kërcënimit të partizanëve nga një anë, por edhe me te vëllanë, i cili e kishte...
blank

"Si e dogjëm fshatin Sinë në Dibër dhe pushkatuam 15 vetë në Mat"

Gusht 1944/ Manush Myftiu: "Ne muarëm me një herë masa dhe për “raprezalje” dogjëm lagjen dhe pushkatuam 15 veta që zumë nëpër shtëpija ose...
blank

Urdhri i Enver Hoxhës: Jini të pamëshirshëm me reaksionarët, ndërsa gjermanët mos i pushkatoni!

..."Të ini të pa mëshirshëm kundra atyre që udhëheqin luftëtarët e reaksionit kundra Ushtris s’onë dhe popullit, kundra atyre që kanë vrarë, masakruar e...
blank

"Ta nënshtrojmë Veriun"! Urdhri i krerëve komunistë për masakrat mbi shqiptarët nacionalistë

Dokumentet arkivore, ku dëshmohen urdhërat e krerëve komunistë sipas orientimeve të jugosllavëve, për të nënshtruar me armë gjithë veriun e Shqipërisë, duke nxitur kështu...
blank

Mark Ndoja, jeta në letrat e burgut

Letër nga burgu i Burrelit/...ti më shkruen seç kam nevojë ma urgjent. Ti e din vetë se si asht dimni këtu. Por kjo varet...
NDIHMO
Translate »