blankvideo

Dëshmia/ Alma Liço: Dita e internimit, nga Tirana në kasollet e Dumresë

Alma Liço nuk e kishte njohur kurrë gjyshin e saj, Muhamer Liço, por pushkatimi i tij nga komunistët në vitin 1945 i shënoi asaj dhe familjes gjithë jetën. Ditën që mbushi 10 vjeç ajo...
blank

Dëshmia/Mark Alija: Burgu nuk ishte asgjë, para presionit të Sigurimit

17 vjeç e arrestuan dhe në gjyq as nuk e kuptoi sesa vjet u dënua. Do e kuptonte gjatë kohës që i vuajti ato vite, kur provoi punën e rëndë të kampeve. Kujto.al sjell dëshminë e...
blank

Gani Sulka: Fshatarët nuk e pranuan në varreza Lulen 11-vjeçare

Gjatë internimit të pafund humbi njerëzit e tij të dashur, që, në më shumë se një rast, u përcollën pa nderimin e mbramë. Nuk i lejuan ta varrosnin në varreza kushërirën 11–vjeçare, që xhaxhai...
blankvideo

Dëshmia/ Bahri Çeprati: 17 vjeç në kanalin e Vlashukut

I ati dhe xhaxhai, dy nga eksponentët e Ballit Kombëtar për Vlorën, u pushkatuan nga regjimi komunist. Bahriu, sapo mbushi 17 vjeç u arrestua dhe për më shumë sesa tre vjet provoi vuajtjet e...
blankvideo

Dëshmia/Refat Paja: Në kënetën e Maliqit, policët shkelnin mbi të burgosurit

Dy vëllezërit Paja u arrestuan njëri pas tjetrit. I madhi u dërgua në burgun e Gjirokastrës ku nga kushtet e këqija humbi jetën, ndërsa Refati, i cili dëshmon vuajtjet e tij, punoi në tharje...
blank

Dëshmia/ Marjana Plasoti: Isha 2 vjeçe kur më bënë “armike të popullit”

Marjana Plasoti Rondo ishte vetëm 2 vjeç kur diktatura komuniste kishte hedhur kthetrat e terrorit duke ngritur sistemin e ndëshkimeve. Ishte viti 1945 kur babai i saj Nikolla Plasoti u arratis  i vetëm nga...
blankvideo

Dëshmia/ Shpresa Merdani: 21 vite internim në “Siberinë” shqiptare

Një jetë e jetuar në kufijtë e mbijetesës. Pas arrestimit të babait për një copë tokë fëmijët e tij vuajnë urinë, punën e rëndë dhe internimin në “Siberinë shqiptare”, fshatin Shtyllas ku bora shkrinte...
blankvideo

Dëshmia/ Shpëtim Sharra: Si i vrau komunizmi burrat e familjes sime

Ai rrjedh nga një familje patriote, ku burrat kishin luftuar ndër vite për Shqipërinë, por komunizmi vrau, i burgosi, i persekutoi, për të mos i lënë të ngrenë kokën deri në vitin 1990 as...
blank

Dëshmia/Emin Xhuti: Shokun tim e vranë kur priste lirimin

Emin Xhuti ishte minoren kur u përball me egërsinë e regjimit komunist. Me sytë e qeshur dhe me shpresën e një fëmije, ëndërronte largimin nga diktatura dhe varfëria e vendit të tij, por u...
blankvideo

Dëshmia/Halil Halilaj: Vuajtjet në kampe, nën tokë dhe mbi tokë

Halil Halilaj ka vuajtur 15 vite burg: 10 me akuzën e arratisjes dhe 5 të tjerë që iu shtuan për pjesëmarrjen në revoltën e Spaçit, ku vuante dënimin në vitin 1973. Ishte kampi ku...
NDIHMO
Translate »