20 Nëntor, 2018

E donte të vdekur vetë Enver Hoxha, si e torturuan Dom Lazër Shantonë

Dom Lazër Shantoja është ndër klerikët e parë që u ekzekutuan sapo komunistët morën në dorë pushtetin në Shqipërinë e pas Luftës. Dom Lazër Shantoja ishte arrestuar që në ditët e para pasi komunistët...

“Kapëm vëllanë, po e shtrëngojmë të tregojë ku janë fsheh të arratisurit”

Dokumenti i 24 shkurtit 1945, që dëshmon masakrat e komunistëve në veri pas depërtimit të tyre fshat më fshat duke vrarë, arrestuar, torturuar, djegur shtëpi e sekuestruar çdo pasuri, që gjenin nën kërcënimin e...

Trakti i 1946/ Rrugët e Shkodrës i lanë me gjak, poshtë partia terroriste e...

Ky trakt i rrallë i hedhur në Durrës në shtator të vitit 1946, dëshmon se sa të qartë ishin një grusht njerëzish në fillesat e regjimit komunist për  terrorin  dhe masakrat e përgjakura, me...

Dosjet e Diktaturës/ Pjetër Pepa: Ja ç'thonë dokumentet për torturat çnjerëzore

Fati i tyre ishte i vendosur. Rruga drejt vdekjes ishte e projektuar tashmë për të gjithë ata, qindra e qindra klerikë, intelektualë, dhe gjithkush tjetër që u cilësua “Armik i pushtetit popullor”. Por, deri...

Armët në kishë, inskenimi i Sigurimit,  “pa shkatërruar klerin nuk e shtijmë dot në...

Dokumenti i 17 nëntorit 1946, ku jepet urdhri i Partisë për shkatërrimin e klerit katolik, veçanërisht atë françeskan në Shkodër. Direktivat e Partisë, që i paraprinë inskenimit të Sigurimit për "armët në Kuvendin Françeskan" Kleri...

Vdekja e Enver Hoxhës, ja çfarë shpresonin të burgosurit e Qafë Barit ato ditë...

Dokumenti sekret i 14 prillit 1985, me bisedat e përgjuara në burgun e Qafë Barit… Çfarë thonin mes tyre të burgosurit, pasi dëgjuan lajmin e vdekjes së diktatorit… Lajmi i vdekjes së Enver Hoxhës depërtoi...

Ja si përshkruhen dhomat e izolimit, në dokumentet e hetuesisë së vitit 1957

Nga një raport i Degës së Hetuesisë në Drejtorinë e Sigurimit të Shtetit, i datës së 11 dhjetorit 1957, hartuar dhe firmosur nga kryetari i kësaj dege, në këtë kohë, Nevzat Haznedari, mësohen detaje...

Urdhri i Partisë: Hiqni nga puna gjithë armiqtë e regjimit, edhe ata në dyqane...

Dokument i 11 tetorit 1950 që zbulon fushatën e paprecedentë të spastrimit të të gjithë organikës shtetërore prej kundërshtarëve të regjimit, sipas dosjeve të tyre biografike Një mbledhje e Pleniumit të Komitetit Qendror, më 11...

Dokumenti i qeverisë amerikane 1955/ Ja si i shfrytëzon Enver Hoxha me punë të...

“Qeveria shqiptare, kërkon punë të detyruar nga personat kundërshtarë politikë dhe “dembelë”, shumica e të cilëve janë nga klasa ish-borgjeze ose pronarë tokash. Veç kësaj, ajo imiton edhe e tejkalon shembullin e zakonshëm satelit...

Kur dënohej “Bashkimi shqiptar” në Berat

Nga Namir Lapardhaja Prokurori: “Kanë propaganduar me çdo mënyrë kundër reformave të pushtetit si dhe kanë nxitur për një luftë botnore të re dhe me punën që bënin kanë dashur që vendi ynë të okupohesh...

ME TE LEXUARAT