blank

E dënoi me vdekje shoku i klasës Aranit Çela. Ja fjala e fundit para...

Ndue Pali ishte një i ri nacionalist, ndër të parët që kundërshtuan fashizmin në Shqipëri, dhe i internuar për këtë shkak në Ventotene për 2 vjet e gjysëm gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Italia...
blank

Në kasollen pas "Kafe Flora"

Historia e gazetarit, avokatit e patriotit Zoi Xoxa, i cili u shpërngul nga vila e tij për të jetuar në një kasolle të improvizuar pas kafe Florës. Në atë kasolle përkthente, redaktonte dhe mbante...
blank

1945/Komisionet hetimore dhe trupa e gjyqit special

  Gjyqi special u zhvillua nga 1 marsi 1945 e deri më 13 prill 1945 në kinema “Kosova” në Tiranë. Në të u gjykuan 60 vetë. U dënuan me vdekje 17 persona. U dënuan me...
blank

“Djalli me dorë të hekurt”, torturuesi i piktorit gjerman

Hans Trochel, piktori gjerman nën torturat e burgjeve komuniste në Shqipëri. Si përfundoi në burgjet e diktaturës miku e bashkëpunëtori i Eqrem Çabejit, Hasan Cekës e profesorëve të tjerë shqiptarë të kohës Një piktor gjerman,...
blank

Saga e Traboinëve nën terrorin komunist

Vështrim mbi librin “Saga e familjes së Traboinëve nën terrorin komunist”, të autorëve Kolec Marash Traboini dhe mbesa e tij, Jozefina Traboini.  Nga Agron Tufa Familja Traboini kishte prodhuar në përballjen me shtetin diktatorial komunist...
blank

 "Donte Shqipërinë etnike", u pushkatua nga shoku i klasës Nevzat Haznedari

Fundi tragjik i Ajdin Kullës, nacionalisti dhe intelektuali që u çua në pushkatim nga shoku i klasës në Normalen e Elbasanit, Nevzat Haznedari. Ndërsa Ajdin Kulla doli të luftonte kundër fashistëve që në ditët...
blank

Dokumenti/ “Kartoteka jonë në Sigurim ishte si gjendje civile”

Njëri prej oficerëve të sigurimit,  Zymer Halili, thotë se kartoteka (vendi ku mbaheshin dosjet e bashkëpunëtorëve dhe të ndjekurve nga Sigurimi), regjistroi dosje për 1/20 e popullsisë. Anash procesverbalit vihet shënimi “150 mijë dosje”....
blank

E pushkatuam italianin Tomasso dhe inxhinier Pilkun, lexojeni në radio!

Duke u gdhirë 9 janari i vitit 1945, do të shënoheshin dy ekzekutimet e para me gjyqe politike në Shqipërinë e regjimit komunist. Të pushkatuarit ishin një inxhinier shqiptar,  Niazi Mehmet Pilku i lindur...
blank

Komunistët në Koplik: Pushkatuam një partizan se dekonspiroi parrullën

Raporti i 8 shkurtit '45/ "Ekzekutuam edhe Luc Gjeto Lekën kishte “mbajtur të fshehura dy murtaja të lehta dhe një mitralos të rrëndë, të cilat ju gjetën në shtëpi... Ja arrestimet, sekuestrimet dhe shtëpitë e...
blank

Grupi i Lushnjës, një i varur dhe tetë të pushkatuar që të edukohej fshatarësia

Në mbledhjen e kryesisë së Këshillit të Ministrave, më 26 maj 1951, diktatori urdhëroi dërgimin në gjyq të kulakëve të Lushnjës dhe përforcimin e luftës kundër tyre. Menjëherë pas mbledhjes, Sigurimi përgatiti skenarin dhe...
NDIHMO
Translate »