Dokumentet/ Sigurimi torturon deri në vdekje një vajzë 20-vjeçare

“I shkulën dhëmbët, e torturuan derisa e çmendën, dhe në fund, trupin ia hodhën në një gropë…” Një punonjës i Sigurimit të Shtetit ka lënë dëshmi me shkrimin e tij, mbi një varg torturash makabre...

Artur Kice, 15 vjeçari që u dënua për “minim të pushtetit popullor”

Avokati Artur Kice u nda nga jeta në fillim të muajit dhjetor. Ai mban rekordin e trishtë të të burgosurit më të ri në moshë, për agjitacion e propagandë në Shqipëri, pasi iu vendosën...

16-17 Nëntor 1946/ Kurthi i komunistëve për klerin françeskan në Shkodër

Në qytetin e Shkodrës, natën mes datave 16 dhe 17 nëntor 1946, oficerë dhe punonjës të seksionit të Sigurimit të Shtetit do të fusnin në Kuvendin Françeskan dhe Kishën e Shën Françeskut, armë dhe...

Hekuran Isai: 100 të dënuar politikë për të ndërtuar kompleksin Dinamo

Shkresa e 1987/ “Forcat e detyruara, rreth 100 veta, për krime kundër shtetit, që do të punojnë në ndërtimin e godinës kryesore, do të dislokohen në mikro-kamp të veçantë në territorin e kompleksit sportiv...

Pushkatuam Ahmet Zenelin, për të kërcënuar fshatin të dorëzojë armët

Dokumenti i vitit 1946, tregon sa të lehtë e kishin forcat e ndjekjes të pushkatonin malësorët e Veriut që i bënin rezistencë vendosjes së pushtetit të tyre dhe e quanin të justifikuar marrjen e...

Dokumenti i 1946-ës/ Vrasja e 39 kundërshtarëve politikë në Veri

Një dokument që provon vrasjen e 39 malësorëve në Veri të Shqipërisë, të shpallur kundërshtarë politikë të komunistëve Komanda e Qarkut Shkodër, në një letër që i dërgonte Komandës së Divizionit të Mbrojtjes së Popullit...

Mit’hat Havari publikon emrat e ish-sigurimsave që e spiunuan

Pasi ka siguruar dosjen e tij pranë Autoritetit për Informim mbi Dokumentet e Ish-Sigurimit të Shtetit, ish-drejtuesi i lartë i policisë gjatë viteve të pluralizmit, ka bërë publikë emrat e bashkëpunëtorëve të Sigurimit, të...

“I vramë e iu dogjëm shtëpitë, që populli mos t’ua hapë më derën të...

Raporti i Musa Dacit, shtator-tetor 1946, mbi aksionet në veri të Shqipërisë për zhdukjen e kundërshtarëve të komunizmit. Ti hapje derën e t’i jepje bukë një miku të vjetër që regjimi komunist e kishte shpallur...

“Më varën kokëposhtë lidhur me kufomën e një kleriku”/ Historia tragjike e themeluesit...

Torturat që regjimi komunist ka përdorur në hetuesi, kalojnë përtej çdo makabriteti që mund të imagjinojë mendja e njeriut. Qazim Dervishi, atleti i parë shqiptar, kampion, njeriu që shënoi golin e parë në futbollin...

Dokument i 1946/ Pushkatuam 13 burra të Malësisë se u dhanë bukë të arratisurve

Dokumenti në foto, i firmosur nga Musa Daci, major i veprimit në Divizionin e Mbrojtjes së Popullit, gjatë aksioneve në veri të vendit, dëshmon sesi janë pushkatuar 13 burra në malësitë e Shoshit, Mërturit,...
NDIHMO
Translate »