Ja 40 kampet ku u shfrytëzuan të burgosurit dhe të internuarit nga 1944 deri...

Dokumenti i qeverisë amerikane mbi punën e detyruar në Shqipëri, zbardh hartën e vendosjes së tyre, të dhëna mbi llojin e punës së detyruar, kushtet e vështira dhe numrin e të burgosurve dhe të...

Ekzekutimi i poetëve

40 vjet pas pushkatimit, ja vargjet e guximshme të Vilson Blloshmit Kete vit u shënua 40-vjetori i ekzekutimit të dy poetëve Vilson Blloshmi dhe Genc Leka. Në kujtim të kësaj ngjarje të dhimbshme publikojmë dorëshkrimin...

Hyrja në Dibër e çetës së Haxhi Lleshit: “Partizanët u lëshuan mbas vjedhjes”

Dokumenti që ndodhet në Arkivin Qendror të Shtetit, relatori i të cilit nuk dihet zyrtarisht, përshkruan aktet vandale të partizanëve pas marrjes së Dibrës, plaçkitjet e depove dhe zyrave shtetërore nga kryetari i Këshillit...

“Zef! …nanës, mi ço fjalë e i thuej se e kam dasht shumë..."

Çastet e fundit dhe amaneti i Filip Logorecit, lënë bashkëvuajtësit të tij të qelisë, Zef Staku. Historia tronditëse e gjimnazistit shkodran, që humbi këmbë e duar nga torturat çnjerëzore në hetuesi e më pas...

1954, të burgosurit e kampit Shtyllas si do arratiseshin përmes një tuneli poshtë barakave...

Tentativa për t'u arratisur drejt Greqisë, ndalimi i tyre dhe ridënimi i 8 të burgosurve shqiptarë e grekë... Kampi Shtyllas, Fier. Qershor 1954. Një grup të dënuarish, që mbaheshin në kamp të rrethuar me tela...

Dokumenti i shkurtit 1945. Myzafer Trebeshina: Si i pushkatuam Pjetër Arapin e Pjetër Larjen...

  Ky raport i Myzafer Trebeshinës i datës 19 shkurt 1945, i dërgohet Mehmet Shehut në Shkodër në formë raporti mbi raprezaljet qe po bënin brigadat partizane në veri të Shqipërisë në muajt e parë...

Dosja e sigurimit, 22 Maj 1984: “Kjo këmishë o vishet sot, o kurrë”

Kush ishin heronjtë e një dite në revoltën e dytë më të rëndësishme kundër regjimit komunist, pas asaj të Spaçit, më 21 maj 1983. Si e nisën kundërshtimin ndaj policisë të burgosurit: Tom Ndoja,...

Prokuroria më 1973, “Rreth 100 të burgosurve ju mohohet ndihma mjekësore”

Raporti i prokurorit të përgjithshëm Dhori Panariti: “Presin nga 8-9 muaj për tu shtruar në spital, edhe pse disa kanë nevojë urgjente për ndërhyrje”. Të sëmurëve të burgosur në Spaç, Qafë Bari apo Burrel, ju...

Zadrimorët, të fundit që përjetuan terrorin e togerit komunist, Hodo Habibi

Koçi Xoxe e zhvendosi të ngarkuarin për nënshtrimin e krahinave komuniste, Hodo Habibi, nga Mirdita në Zadrimë, për shkak të dëshmive për terrorin e tij në krahinën e Mirditës. Mirëpo, asgjë nuk ndryshoi. Siç...
video

Autokritika e një sigurimsi, “Jam imoral dhe kam torturuar...”

Të dhunshëm, shpesh të pashkolluar, mizorë dhe me një pushtet kriminal që e përdornin si të ishin zotër mbi njerëz të pafajshëm. Ky mund të ishte përshkrimi për shumicën dërrmuese të punonjësve të Sigurimit...

MË TË LEXUARAT

NDIHMO
Translate »