Arkivat Mujore: Tetor 2022

blank

Barbara Orgocka (Gluc), një histori dhimbjeje në komunizëm

Një nga historitë më të dhimbshme të grave të huaja që vuajtën dënime të padrejta në Shqipëri i takon shtetases polake Barbara Wladislaw Gluc, e...
blank

1979/Burgosja e kompozitorit Zef Leka

Relacioni për arrestimin e shtetasit Zef Luc Leka, i lindur në vitin 1924 në Hot të Ri të Shkodrës, me arsim të lartë, kompozitor,...
blank

Rruga e mundimshme drejt burgut të bashkëshortit

Vështirësitë që përballonin familjarët për të takuar të afërmit në burg, ishin një dënim më vete për këto familje. Ngaqë makinat nuk i merrnin,...
blank

Trauma e një 22-vjeçareje/“Flisja me vete në rrugë: Nuk e ndaj, nuk e ndaj”

Mund të mos jenë në listat e të përndjekurve politikë, por edhe ato kanë qenë viktima si bashkëshortët e tyre të burgosur. Pas dënimit...
blank

Masakra e Myzeqesë/ Brigada e Mehmet Shehut vrau rreth 80 nacionalistë

“Me të vërtetë Ballit i dhamë një grusht të fortë në ekzekutimin e 65 ushtarëve të tij, porse mua më duket se kemi qenë...
blank

Nelo Dedgjoni, martiri që shmangu vëllavrasjen

Nelo Dedgjoni u skarifikua në 1944 që batalioni “Baba Abaz” dhe forcat e Ballit Kombëtar në Tepelenë të mos luftonin mes tyre. U pushkatua...
blank

23 vite burg për babanë e arratisur, e gjithë familja në shënjestër

Historia e përndjekjes së familjes kavajase Cara, rrëfyer nga nusja e kësaj familjeje, Sofika. Vetëm sepse babai i familjes konsiderohej eksponent i Ballit Kombëtar...
blank

Luftëtari i Pavarësisë, pushkatuar pa gjyq nga komunistët

Aktiviteti patriotik i Mark Mirit si kundër pushtuesve turq, para shpalljes së Pavarësisë dhe ndaj atyre italianë, gjatë pushtimit fashist dhe fundi i tij...
blank

Grupi i parë i deputetëve, nga arrestimi te procesverbali i ekzekutimit

Tetor 1947-tetor 2022. 75 vjet nga ekzekutimi i grupit të parë të deputetëve. Kujto.al sjell dëshmitë e zyrtarëve të lartë që pranonin shkeljet e...
blank

Dy ushtarë të ekzekutuar nga Divizioni i 5-të sulmues të dënuar në Gostivar

Divizioni i 5-të sulmues, në territoret shqiptare në Jugosllavi kreu rekrutime të shumta me forcë. Jo vetëm popullsi vendase, por edhe nga pjesa tjetër...
NDIHMO
Translate »