“Kapter Dini më ka rrahur me hu si kafshë”

Letra drejtuar KQ të PPSH: “Më 27.7.1964, duke qenë në oborr me Ibrahim Goçin, kapter Naumi, pa asnjë arsye na ka sharë babën, nënën dhe ne, me fjalët më të ndyra, duke na kërcënuar...

“E dogji kosovari”

Nuk ka test më të mirë për të provuar karakterin antikombëtar të regjimit të E.Hoxhës, sesa keqtrajtimi që u bëri shqiptarëve nga trevat shqiptare në Jugosllave, të cilin vinin në Shqipëri dhe çamëve. Në gjuhën...

Dom Mikel Beltoja, kleriku i fundit i ekzekutuar nga komunistët

Gjykata e Rrethit Shkodër, me vendimin nr.229, datë 4.9.1973, e deklaroi fajtor dhe e dënoi me vdekje, pushkatim. U la në fuqi me vendimin nr.1775, datë 6.12.1973 të Kolegjit Penal të Gjykatës së Lartë....

1977/Kapën dy shokët e arratisur nga burgu, i çuan letër ministrit

Historia e Stavro Guxos dhe Manol Qiricit, është nga më të lexuarat në kujto.al. Një histori guximi, sakrifice dhe zemërgjerësie. Tani mund të lexoni se si tregohej kjo histori në kampin tjetër Më 9.12.1977 të...

1981/U lavdëruan sepse penguan të dënuarin të arratisej nga Spaçi

Më 7.11.1981, i dënuari Zef Ndue Përleka u orvat të arratisej, por pa kaluar rrethimin e jashtëm në Repartin nr.303 Spaç. U izolua Shërbimi i rojës në Spaç, sipas urdhrit nr.271/3, datë 6.10.1981,  në...

Statistikat zyrtare të kohës, Partia Komuniste me analfabetë

Të dhënat e mëposhtme janë zyrtare të Partisë Komuniste Shqiptare (në vitet 1948-1991 quhej Partia e Punës së Shqipërisë). Ato tregojnë nivelin e ulët intelektual të komunistëve të vendit. Me të tillë përbërje partia...

Kur mësuesi i muzikantëve të kombit, tërhiqej zvarrë, shtyhej e pështyhej

Filip Mazreku mbajti ndezur besimin te Zoti mes banorëve të Troshanit edhe pse feja ishte ndaluar. Nga ana e tyre, ata banorë e donin fratin-muzikant edhe pse t’i qëndroje afër një prifti dikur të...

1990/Tentativë e dështuar për kalimin e kufirit

Një tentativë arratisjeje e parealizuar dhe e dënuar me burg në vitin 1990. Historia e tre burrave, njëri prej të cilëve mori me vete dhe gruan dhe fëmijën, por u kapën dhe u burgosën,...

Të njohësh totalitarizmin përmes martirëve

Një ekspozitë që priret të jetë një përvojë. Dhe si e tillë, e vështirë të harrohet. E krijuar nga Platforma e Kujtesës dhe Ndërgjegjes Evropiane dhe partnerët e saj, “Century of Martyrs” vjen në...

1987/Spitali i burgut, më i keq se Burgu i Burrelit

Letra e një ish-të dënuari politik, dërguar nga spitali i burgut të Tiranës në vitin 1987,  vërteton që gjendja në këtë spital ishte njëlloj e mjerueshme gjatë gjithë regjimit komunist. Aq e mjerueshme sa i sëmuri...

MË TË LEXUARAT

NDIHMO
Translate »