Foto dëshmi, bastisjet e shtëpive shkodrane nga partizanët në dhjetor 1944

Kontrollet e partizanëve shtëpi më shtëpi në Shkodrën e pas Luftës, me pretekstin për të kërkuar “reaksionarë” të fshehur apo të dyshuar si kundërshtarë të regjimit komunist… Në dhjetor të 1944, ndërsa lufta kishte përfunduar,...

Parada e “heronjve” komunistë shkakton indinjatë tek ish-të përndjekurit politikë

Në prag të 75 vjetorit të Çlirimit, më 29 Nëntor, qeveria dhe pushteti vendor kanë vendosur në bulevardin kryesor të Tiranës, fotot e disa partizanëve për të përkujtuar luftës Nacional-Çlirimtare. Por mes tyre, ka...

Kronikë në gurët e Porto-Palermos, shënimet e fëmijëve të internuar

Thuhet që fëmijëria është gjithmonë e bukur, por nëse do i pyesnim këta fëmijë të rritur kampeve të internimit, do vinim në diskutim çdo gjë Sot, në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, ish-drejtori i Institutit të...

Kujtim Spahivogli, i qeshur në tragjedinë e tij

Kthesa e errët në rrugën e një artisti brilant që pasi vuri shtyllat e shkollës profesioniste të teatrit shqiptar, u kthye në punëtor krahu në fshatrat e Fierit Duke qenë njeri i teatrit, mund të...

Burg sepse "sipas tij" në Angli jetohej më mirë

Ky nuk është skenari i një parodie. Është realiteti i viteve të diktaturës, i sjellë në dokumentin e një vendimi gjykate, ku argumentohet se i pandehuri Halil Driçi, duhet të dënohet me 7 vite...

Dokumenti i 1946/Dekreti i vdekjes për grupin e inxhinierëve të Maliqit

Ja dokumenti i 1946 ku zbardhet dekreti i dënimit me vdekje të inxhinierëve të Maliqit. Edhe pse ata këmbëngulnin për pafajësi dhe kërkonin tu falje jeta presidiumi i Kuvendit Popullor e refuzoi kërkesën për...

26 mars '90/ Ndeshja e futbollit ku u hodhën parullat e para antikomuniste

Lëvizja e studentëve në dhjetor të vitit 1990 besohet se është lëvizja e parë që i dha shqelmin diktaturës komuniste gjysmëshekullore në vend, por në fakt kjo lëvizje ishte paraprirë nga akte të vogla,...

MË TË LEXUARAT

NDIHMO
Translate »