Statistika diktature/ Realizimi i planit të dënimeve me vdekje!

Dokumenti i Ministrisë së Brendshme i vitit 1952 që dëshmon për përcaktimin e planit dhe realizimin e goditjes së “armikut të popullit”. Statistika krahasuese ndërmjet tre viteve. Si në të gjitha fushat, kryesisht te godija...

17 janar 1991/ Dita e fundit e Musinesë në Rrëshen!

“Hektori dhe i biri mbanin afër eshtrat, përballë ishin punonjësit e Sigurimit dhe shefi i degës së brendshme. Ishte takimi i fundit më xhelatët…eshtrat e saj po largoheshin nga qyteti ku kishte vuajtur 19...

Shifon e çorape të zeza!

Dhurata e diktatorit Enver Hoxha për nënën gjirokastrite. Dy ditë më pas, më 30 dhjetor 1947, e pushkatoi shokun e tij të fëmijërisë, Aqif Kashahun, birin e nënë Haxhesë së Palortosë Ishte data 28 dhjetor...

Kujtimet e Abdullah Berberit: Ju rrëfej kohën e përgjakshme

 "Procesverbal i mbajtur sot më datë 3.11.1947 mbi ekzekutimin e të dënuarit Mustafa Qose… në orën 12:30 tek kodrat e fermës. Fjala e tij e fundit: të fala nënës dhe krejt familjes.. edhe të...

Homazh për Qemal Elezin, antikomunisti që triumfoi mbi diktaturën

I arrestuar në moshën 17-vjeçare, si pjesë e grupit të të rinjve antikomunistë shkodranë, për të kaluar dhjetë vite të mundimshme në burgjet e diktaturës Ishte mesditë e ftohtë në Shkodër, më 26 janar 1945....

100-vjetori i parlamentarizmit/ Esat Myftari, deputeti kosovar që i shpëtoi genocidit serb, por u...

Kur deputeti i burgosur politik, i drejtohej sallës së Kuvendit të parë të pluralizmit, atje ku kishte përballë ish-anëtarë të byrosë politike, ish-ministra të diktaturës, persekutorët e tij, hetues e gjyqtarë të kohës së...

Fjalët e fundit të Sheh Ibrahim Karbunarës para pushkatimit: Djem mos harroni Shqipërinë, të...

Fundi tragjik i anëtarëve të komisionit nismëtar të Kongresit të Lushnjës. Si  i vrau diktatori Enver Hoxha, ata që ngritën Parlamentin e parë në Shqipëri Sheh Ibrahim Karbunara, ishte një ndër anëtarët e Komisionit Nismëtarë...

Parlament 3 gusht 1991/ Një leksion mbi lirinë nga Pjetër Arbnori!  

Kur Mandela i Shqipërisë i tregonte Ramiz Alisë, Xhelil Gjonit, Gramoz Ruçit, Adil Çarçanit e të tjerë ish-komunistëve të  zgjedhur në parlamentin e parë pluralist, (Pa)fajësinë e të dënuarve politikë të kohës së diktaturës. Ishte...

Festa e përgjakur e 31 dhjetorit 1946

Natën e ndërrimit të viteve, komunistët pushkatuan pa mëshirë 23-vjeçarët, Taqi Koçi dhe Tom Goga. Akuzoheshin se kishin luftuar kundra "vëllezërve serbë", përkrah shqiptarëve të Kosovës... Nga Luljeta Progni Dhjetor 1946. Ishte muaji i festave në...

Letra e Riza Danit, para se të varej në litar: Ky paska ken' fati...

Amaneti i fundit: Tashti dëgjoje Axhën! Për mue kanë kërkue dënimin me vdekje, e ke marrë vesh besoj. Kufomën time merreni dhe çojeni në Shkodër. Më varrosni pranë Agimes, ose t'em vëllai nëse asht...
NDIHMO
Translate »