blank

Nata e tmerrshme e Sevastisë, kur kërkonte trupin e pajetë të të birit të...

Kalvari i Sevasti Qiriazit nën persekutimin e egër komunist, rrëfyer nga mbesa e saj Viktoria Dako Ruli. Si ia vranë në hetuesi të birin, Gjergjin e ia burgosën Aleksandrin, djalin tjetër. Internimi i Robertit, Viktorias...
blank

Amaneti i fundit para ekzekutimit: “Lajmëroni vëllain tim Ymerin të kujdeset për fëmijët”

1948/Katër ekzekutime në Berat. Fjalët e fundit të të dënuarve.  -Kostaq Stefa: “Thojini gruas të ketë amanet fëmijët. T’i dërgojë në shkollë. I thoni se i kam borxh Telemak Nushit 450 napolona të vjetra, Vangjel...
blank

Takim pas 45 vitesh në aeroportin e Bolonjës!

45 vite në vetmi, kalvari i çiftit simpatik, ushtarakut elegant shqiptar Valentin Pervizi e vajzës së bukur bolonjeze, Maria Gorizzia Nga Luljeta Progni 20 shkurt 1991. Maria Gorizzia ishte zgjuar herët në mëngjes. Do përgatitej për...
blank

“E kemi torturuar shumë, por nuk pranon asgjë”

Gjermani Hans Troschel, arrestuar më 29.11.1944 e dënuar me 30 vjet burgim, ishte ndër personat që u tortura shumë. Më 27.10.1950, Elisa 81-vjeçare, nëna e Hansit, i dërgoi një letër Enver Hoxhës, në të...
blank

Vdekja makabre e Dom Aleksandrit që u mbyt në ujërat e zeza

Famullitari i Kishës së Bogës Dom Aleksandër Sirdani u arrestua më 27 korrik 1948 pas një meshe që mbajti, me akuzën se kishte përmendur fjalën “re e zezë”… Lidhet dhe tërhiqet zvarrë nga Boga...
blank

“Dimri po shkon! Sot, fillon pranvera!”

Kardinal Mikel Koliqi, kleriku shqiptar para të cilit u përkul me respekt Papa Gjon Pali i Dytë Nga Luljeta Progni Nuk ishte parë kurrë më parë në 2 mijë vjet që një Papë të përkulej para...
blank

1953/ “Punojmë vetëm për të ngrënë një copë bukë misri dhe asgjë tjetër...”

Letra e shqiptarëve të ndaluara nga Sigurimi i Shtetit për të shkuar në vendmbërritje tregojnë gjendjen e rëndë ekonomike të tyre në vitin 1953. Letrat e ndaluara nga Kontrolli Postar (KP) janë zbardhur në...
blank

Një pianiste në arat me pambuk të Lushnjes

Suzana Hoxha, mësuesja e Liceut, autore e botimit të parë të Solfezhit që përfundoi si punëtore në arat e pambukut në Savër të Lushnjes. Pikërisht në atë kohë, kooperativistja e dalluar nga Lushnja “shoqja Lenka...
blank

Festa e përgjakur e 31 dhjetorit 1946

Natën e ndërrimit të viteve, komunistët pushkatuan pa mëshirë 23-vjeçarët, Taqi Koçi dhe Tom Goga. Akuzoheshin se kishin luftuar kundra "vëllezërve serbë", përkrah shqiptarëve të Kosovës... Nga Luljeta Progni Dhjetor 1946. Ishte muaji i festave në...
blank

Dëshmia e oficerit: “Kam vrarë dhe torturuar”

Jani Naska: "Në Elbasan kam rrahur strehuesit e të arratisurve, e sidomos në Çermenikë, Dumre e Darsi. Kam arrestuar me urdhër e pa urdhër në vitet 1945-1946. Ka pas arrestime të studiuara e të...
NDIHMO
Translate »