video

26 janar 1945, masakra e parë e komunistëve në Shkodër

Më 26 janar i vitit 1945 u shënua masakra e parë nga Regjimi Komunist në Shkodër, ku do të pushkatoheshin 8 persona: Major  Shaban Elezi, Palok Pikolini, Elez Hoti, Ded Shabani, Shefki Haliti,  Pjeter...

4-vjeçarja e internuar dhe fisnikët e Kalasë së Beratit

Ishte një natë e ftohtë dhjetori kur Xhani 4-vjeçare u gjend papritur në një shtëpi në Kalanë e Beratit. Nuk e dinte pse kishte lënë shtëpinë e saj në Tiranë, pse ishte zhvendosur në...
video

Shkurt 1948, si u pushkatuan 7 deputetë opozitarë të regjimit komunist

Në fillim të shkurtit 1948 u ekzekutuan të dënuarit me vdekje në procesin e dytë ndaj grupit të deputetëve. Organizimi i këtij procesi është diskutuar edhe gjatë takimit të korrikut 1947 të E.Hoxhës me...
video

1946, fjala e fundit e 9 intelektualëve të pushkatuar të Bashkimit Demokratik

Pas arrestimeve në mars 1946, të një grup intelektualësh shqiptarë që përbënin opozitën shqiptare të pas Luftës, u gjykuan dhe dënuan 37 të akuzuar prej të cilëve, 9 me vdekje. Ky grup intelektualësh opozitarë u...
video

Video/ Musine Kokalari dhe persekutimi i saj, në fletët e një ditari

Një fletë nga ditari i Musine Kokalarit, mbajtur më 1 janar 1977, ndërsa vuante dënimin si e internuar në Rrëshen, dëshmon kulmin e hidhërimit dhe vuajtjeve të intelektuales së persekutuar, deri në vdekje nga...

Ana e errët e LANÇ, imoraliteti në rradhët e partizanëve

Vjedhje dhe abuzim seksual mes shoqeve e shokëve partizanë në brigadën e VII-të sulmuese. Roli i Ramiz Alisë dhe konfirmimi në letrën e diktatorit Enver Hoxha Historia e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, është propaganduar për 50...

Kloni i kufirit, kush guxonte të arratisej shkrumbohej aty në telat me korent

Kloni ishte një mur me tela të fortë me gjemba, i ngritur në formën e një perdeje vertikale të hekurt, mbi dy metra e lartë, mbështetur në shtylla betonarme..Kloni ushqehej me rrymë elektrike e...

Ditari i Musine Kokalarit: Më shfrytëzuan në punë, si një kafshë...

Nje fletë nga ditari i Musine Kokalarit, mbajtur më 1 janar 1977, ndërsa vuante dënimin si e internuar në Rrëshen. “Më duket sikur s'kam qenë kurrë midis njerëzve. U ndava nga ambienti kulturor, duke...

Prokuroria më 1973, “Rreth 100 të burgosurve ju mohohet ndihma mjekësore”

Raporti i prokurorit të përgjithshëm Dhori Panariti: “Presin nga 8-9 muaj për tu shtruar në spital, edhe pse disa kanë nevojë urgjente për ndërhyrje”. Të sëmurëve të burgosur në Spaç, Qafë Bari apo Burrel, ju...

Porto-Palermo, kalaja që verboi të internuarit në komunizëm

98 burra, 66 gra, 36 fëmijë të internuar ishin mbyllur në prill të 1950 në kalanë e Porto Palermos. Mbaheshin në bodrumet e lagështa e errëta të kalasë me 200 gramë bukë në ditë.... Kalaja...

MË TË LEXUARAT

NDIHMO
Translate »