Hafiz Ali Kraja, kleriku i famshëm i Shkodrës që vuajti 19 vjet në burgjet...

Rrëfimet e të birit, Mehdi Kraja për  burgosjen e të atit dhe vuajtjete  familjes gjatë diktaturaës komuniste “Unë jam njohur për herë të parë me babain tim, Hafiz Ali Kraja, përmes hekurave të burgut të Tiranës....

Rini Monajka dhe një protestë shkodranësh në janarin e ftohtë të vitit 1990

Demonstrata për rrëzimin e bustit të Stalinit, ku i riu me origjinë austriake që u rrah dhe u dëmtua barbarisht, në mënyrë të pakthyeshme nga sigurimi i Shtetit Në ditët e sotme do të ishte...

“Djelmnia studentore” e Shkodrës si vatër e antikomunizmit

Një dëshmi nga Hamza Kazazi për antifashizmin dhe antikomunizmine  familjes së tij por edhe për vuajtjet e tmerrshme nga diktatura komuniste Si filloi persekutimit nga komunizmi?  Për historinë e tim eti dhe vuajtjet e familjes, unë...

7 qershor 1945/ Murat Basha me 12 burra këndojnë himnin kombëtar para pushkatimit

Si sot 73 vite më parë, në burgun e Tiranës u vranë 13 burra nga xhelatët komunistë Ishte 7 qershori i vitit 1945 kur regjimi komunist kishte marrë evdnimin për ta pushkatuar Murat Bashën, nacionalist...

Bedri Çoku: Nëna ime me foshnja në internim, tri ditë e netë rrugë nëpër...

Unë kam qenë i vogël, kur u arrestua babai dhe na i morën të gjitha. Pra, bëhet fjalë për vitin 1950. Por, nga ç’më ka treguar vëllai i madh dhe nga gjyqi që kemi...

Viti 1954/  6684 të burgosur politik që shfrytëzoheshin si skllevër në punë të detyruar

Statistika të ministrisë së brendshme në fillimet e diktaturës për persekutimin që i bëhej “armiqve” të klasës Burgjet dhe kampet e internimit në vitet e para të diktaturës por edhe në vazhdim, ishin kthyer në...

Sami Rrepishti: Unë, studenti 21 vjeçar që vuajta 10 vjet torturua në burgjet komuniste

Kam përjetue të tri diktaturat (Fashizmin, Nazizmin, Komunizmin) dhe me humbje të mëdha: Babai ka qenë viktimë e fashizmit italian; kushërini i parë u ekzekutue nga nazistët gjermanë; nana, vëllau e motra u internuen...

Vrasje fëmijësh në diktaturë/ 16-vjeçari i ekzekutuar në kufi në vitin 1990

Rreth 100 të rinj janë vrarë në kufi nga komunsitët në fundin e diktaturës, shumica e të cilëve ishin adoleshentë Fotografia që shfaqet më lart, është e një të riu 16-vjeçar i vrarë në kufi,...

Demaskimi fshatçe i armikut të klasës, gjyqet komuniste në Vlorë

Historia tronditëse në fshatin Vranisht në vitin 1960, kur nipi sigurims demaskonte e tallej me kufomën e dajos së tij kulak, Beqir Metja Pas vitit 1960, diktatori Enver Hoxha, dërgoi me mision në fshatrat e...

Kampi i Porto Palermos, ferri ku u verbuan dhjetëra të internuar

Atje mbretëronte vetëm errësina e lagështina... Një rreze drite mëzi hynte nga një përzore në fund të një tuneli prej tre e ma shumë metrash, sa ç‘ishte trashësia e murit...Njerëzit ishin dobësuar nga mungesa...
NDIHMO
Translate »