blankvideo

Elena Çami: Unë, rusja që kalova jetën në burgjet komuniste

“Kur më vunë prangat, nuk më harrohet ajo skena... djali u përmbys në divan edhe qante.” Si m’i vunë prangat para djalit që qante dhe më mbajtën në hetuesi 9 muaj, që të pranoja se...
blank

Apeli makabër!

"Ishte apeli, në të cilin, të gjallët thërrisnin të vdekurit që po zhvarroseshin! Ishte një përzierje çmendurie, të gjallë me të vdekur! Bëheshin monologë. Derdheshin lot. Përqafoheshin eshtra. Putheshin kafka foshnjash!…" Rrëfimi rrënqethës i njërit...
blank

Grupi i katërt/ 100 profile, me të dhëna të reja arkivore nga dokumentet e...

Vijojmë hedhjen e të dhënave të reja arkivore për profilet e viktimave të komunizmit, duke e pasuruar arkivën e kujto.al me grupin e katërt, për 100 të dënuar të tjerë politikë, nga dokumentet e...
blank

Enver Hoxha më 3 dhjetor ’46: Ekzekutojini Aleks Vasilin e Mirush Përmetin

Dokumenti i 3 dhjetorit 1946/ Si e aprovon dënimin me vdekje diktatori, për dy të dënuar për “sabotimin e tharjes së Kënetës së Maliqit”… Ky dokument i firmosur nga Enver Hoxha, në 3 dhjetor 1946,...
blank

Grupi i tretë/ 50 profile, me të dhëna të reja arkivore nga dokumentet e...

Vijojmë hedhjen e të dhënave të reja arkivore për profilet e viktimave të komunizmit, duke e pasuruar arkivën e kujto.al për 50 të dënuar të tjerë politik, nga dokumentet e 24 nëntorit 1951 Referuar...
blank

Grupi i dytë/ 50 profile, me të dhëna të reja arkivore nga dokumentet e...

Vijojmë hedhjen e të dhënave të reja arkivore për profilet e viktimave të komunizmit, duke e pasuruar arkivën e kujto.al për 50 të dënuar të tjerë politik, nga dokumentet e 24 nëntorit 1951 Referuar...
blankvideo

Si mbijetuam në burg me 300 gramë bukë misri/ Dëshmi nga Avni Bejkova

Vijon dëshmia e Avni Bejkovës, i dënuar në vitin 1946 si pjesë e Ballit Kombëtar, i torturuar në hetuesinë e Ersekës e më pas, i dënuar me burg, në burgun famëkeq të Burrelit, për...
blankvideo

Avni Bejkova: M’i fusnin këmbët zbathur në prush derisa më binte të fikët

Nipi i Safet Butkës: U dënova pse thashë “Të kërkojmë edhe ne Kosovën”, siç kërkon Serbia Triesten I arrestuar që në rini, pasi provon torturat çnjerëzore në hetuesinë e kohës, vuajtjet e urisë në Burgun...
blank

Pasurohet arkiva e Kujto.al: Të dhëna të reja arkivore për 50 të dënuar politikë

Me një shkresë zyrtare në 24 nëntor 1951, Mehmet Shehu kishte propozuar dy lista me të dënuar, njëra politik dhe tjetra ordiner, për amnisti, me rastin e përvjetorit të Çlirimit. Duke ju referuar listës së...
blank

1951/ Mehmet Shehu: Jemi forcuar, amnisti për 480 të dënuar politik e 1280 ordinerë

“Propozojmë t’u ulim dënimin duke marrë parasysh forcimin e pushtetit popullor dhe të pozitave të Demokracisë Popullore në vendin t’onë nga një anë, dhe nga ana tjetër  se rrezikshmëria shoqërore për një pjesë të...
NDIHMO
Translate »