Dokumenti i 10 shkurtit 1945, ja lista me 40 të arrestuar, kryesisht bujq nga Shkodra, armiq të regjimit

0
664
blank

Një listë me 40 të burgosur, të cilët ishin arrestuar brenda 4 ditëve, kryesisht në zonat përreth Shkodrës, dëshmon se sa e rreptë ishte lufta që ju bë popullsisë së veriut nga forcat komuniste në shkurt të vitit 1945. Arrestimet janë bërë të gjitha në datat 7, 8, 9 dhe 10 shkurt 1945 dhe shumica dërrmuese e të arrestuarve janë bujq, por edhe punëtorë e ndonjë tregtar a klerik. Arresitmet janë kryer nga Shtabi i Brigadës së II të Mbrojtjes së Popullit drejtuar nga Petro Bullati, komandant dhe Lako Polena, komisar. Dokumenti me ofron të dhëna  të rëndësishme mbi këta 40 të burgosur, çka e pasuron databazen e arkivit tonë on-line. Më poshtë lista e plotë me tënat që ofron dokumenti qe ruhet në Aqsh në Fondin 14, dosja 215, fl. 22.

Lista e plotë

Shtabi i Brigadës II Mbrojtjes Popullit V.F.L.P.

Nr. 43/100 Shkodër me 10/2/1945

LISTA E TË BURGOSURVET

Ndrek Loka i biri i Dilës  dhe Lokës, lindur në Juban më 1880, bujk, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Osman Ramadani i biri i Zybes dhe Ramadanit, lindur më 1880, në Vukatan, bujk, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Gjel Halili, i biri i Baftes dhe  Halilit, lindur në Vukatan më 1905, bujk, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Avdil Ramadani i biri Zybes dhe Ramadanit, lindur më 1908, në Vukatan, bujk, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Musa Ramadani i biri Zybes dhe Ramadanit, lindur më 1910, në Vukatan, bujk, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Halil Uk Dema i biri i Zades dhe Ukës, lindur më 1925, në Shkodër, punëtor, arrestuar më 7/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Ramis Isufi i biri i Gonzhes dhe Zenelit, lindur më 1910 në Podgoricë, tregtar, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Sali Osmani, i biri i Merjemes dhe  Osmenit, lindur më 1905 në Shiq, me profesionbujk, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Ramadan Sadiku, i birir i Hatos dhe   Sadikut, lindur në Mushan më 1903, me profesion bujk, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Taip Duda i Mines dhe  Rexhepit, lindur në Shiq më 1902, me profesion bujk, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Tish Toma i biri i Lezes dhe  Tomës, lindur në Shiq më 1915, me profesion bujk, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Met Halili i biri i Vaçes  dhe Halilit, lindur më 1905 në Koplik, me profesion bujk, arrestuar më 8/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Jovanka Karaçiç e bija e Stefës dhe Ristos, lindur në Plavë më 1903, shtëpiake, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Marko Karaçiç i biri i Joka dhe Miluti, lindur në Plav më 1900, hotelier, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Roberto Simonoviç i biri i Rozës dhe  Franos, lindur në Tivar më 1923, me profesion berber, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Bogdan Negadiç i biri i Stefa dhe Risto, lindur në Plavë më 1904 nënpunës, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Gaqo Thomo i biri i Aleksan dhe Kristos, lindur me 1908 në Korçë, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Ymer Mustafa i biri i Bedrijes dhe  Mustafës, i lindur më 1909 në Shkodër, sipërmarrës, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Shaqir Isa i biri i Zades dhe Isait, lindur në Pukë më 1897, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Haxhi Laçi  i biri i Bull  dhe Selmanit, lindur ne Pukë me 1880 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Kamber Laçi i biri i Bull  dhe Selmanit, lindur në Pukë më 1887, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945, nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Ibrahim Zanoni I biri i Hajries dhe Zanonit, lindur në Pukë më 1915, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Tom Gjoni i biri i Shukes dhe Gjonit, i lindur në Stajk më 1895 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Gaspër Ndoci i biri i Ciles dhe  Ndocit, i lindur në Stajk më 1870 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Filip Frani i biri i Prenës dhe Franit, i lindur në Stajk më 1889, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Llok Pashuku i biri i Lulës dhe  Pashukut, i lindur në Stajk më 1880, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Gjero Llazari i biri i Files dhe  Llazër lindur në Sheldi më 1925 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945, nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Det Kola i biri i Dilës dhe i Kolës, lindur në Barbullush më 1923, partizan, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Jonus Mero i biri i Sabos dhe Azbiut, lindur në Delvinë më 1913, partizan, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Gjergj Hila i biri i Prenës dhe i Hilës, lindur në Kallm më 1907, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Eles Juka i biri i Lace dhe Abdulla, lindur në Shkodër më 1901, pronar, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Pjetër Shani i biri i Mrikës dhe Markut, lindur në Kastrat më 1918, me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Zef Preni , i biri i Mrikës dhe Ndocit, lindur në Shkodër më 1917, me profesion zdrukthëtar, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Ded Dashi i biri i Cur dhe Gjonit, lindur në Shkrel më 1885 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Llesh Nikolla biri i Mrikës dhe Nikollës, lindur në Skuraj (Mat) më 1898 me profesion bujk, arrestuar më 9/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Abdulla Nazif biri i Feridesë dhe Nazifit, lindur në Ersek më 1894 me profesion bujk, arrestuar më 10/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Sadik Lekiçi arrestuar më 10/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Dom Koliqi, biri i Ages dhe   Shanit, lindur në Shkodër, më 1902, fmaullitar, arrestuar më 10/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Pater Makaj i biri i Çiles dhe Dodës, lindur në Shkodër më 1910, famullitar, arrestiar me 10 shkurt 1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Dom Zadeja, I biri i Luke dhe Gjonit, lindur më 1892 në Shkodër, prift, arrestuar më 10/2/1945 nga shtabi i Brigadës së II, Mbrojtjes së Popullit.

Shtabi i Brigadës II Mbrojtjes Popullit

Komandanti: Kap. Petro Bullati

Komisari: Major Lako Polena

AQSH, F.14, V.1945, D.215, fl.22

Në rast se keni dijeni mbi krime, viktima apo ngjarje që lidhen me periudhën e komunizmit në Shqipëri, klikoni këtu për ta publikuar në arkivën tonë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here