Kryefaqja 2020

Arkivat Vjetore: 2020

blankvideo

Harta e madhe e vuajtjeve të një vendi të vogël

Për Shqipërinë nën diktaturë thuhet që ishte një burg i madh. Por ne ende nuk e parafytyrojmë sa e madhe do dukej harta e...
blank

Vendet e vuajtjes së dënimit

Lista e vendeve të vuajtjes së dënimit ku gjenden vendet e internimit, kampet e punës dhe burgjet.  Vendet dhe kampet e internimit Lezhë-vend internimi -Baçël -Ishull-Lezhë -Breg-Mat -Kashnjet -Tale -Piraj -Kalivaç -Patok -Fishtë -Pilë -Rrilë -Malecaj -Zadrimë Berat -Kampi në lagjen...
blank

Gjon Temali, intelektuali që ditën e fundit e kaloi si baba

Më 19 shkurt 1951 në oborrin e Ambasadës Sovjetike plasi një dinamit që hyri në histori si bombë. Të nesërmen u arrestuan rreth 150...
blank

Statistika diktature/ Realizimi i planit të dënimeve me vdekje!

Dokumenti i Ministrisë së Brendshme i vitit 1952 që dëshmon për përcaktimin e planit dhe realizimin e goditjes së “armikut të popullit”. Statistika krahasuese...
blank

Mërkur Babameto, shuhet trashëgimtari i fundit i një prej familjeve më patriotike dhe antikomuniste...

Sot i jepet lamtumira e fundit/ Mërkur Babameto kreu 8 vite burg politik në Spaç, Burrel, Vlorë. Më pas në vitet 80 u internua...
blank

17 janar 1991/ Dita e fundit e Musinesë në Rrëshen!

“Hektori dhe i biri mbanin afër eshtrat, përballë ishin punonjësit e Sigurimit dhe shefi i degës së brendshme. Ishte takimi i fundit më xhelatët…eshtrat...
blank

Shifon e çorape të zeza!

Dhurata e diktatorit Enver Hoxha për nënën gjirokastrite. Dy ditë më pas, më 30 dhjetor 1947, e pushkatoi shokun e tij të fëmijërisë, Aqif...
blank

Irina ruse dhe inxhinieri shqiptar, dashuria që vazhdon pas pushkatimit

Dikur erdhi në Shqipëri për të ndjekur atë, dashurinë e saj të madhe. Shumë vite më vonë do të kthehej sërish në Shqipëri, sepse...
blank

70-vjetori i Françesk Radit, artistit që iu ndalua skena për 20 vjet

Artistët origjinalë si ai nuk lindin shpesh. Dhe sigurisht që është dramë, kur kaq të rrallë sa janë, këta artistë lindin dhe në kohën e...
blank

Amik Kasoruho për të atin e pushkatuar: Jeta e tij, leksioni që nuk do...

Qemal Kasoruho është një nga të pushkaturit pas plasjes së dinamitit në oborrin e Ambasadës Sovjetike. Njihej si ekonomist, si poliglot, si antifashist që...
NDIHMO
Translate »