Arkivat Mujore: Gusht 2020

blank

VENERIADA/ Poema e Arshi Pipës që fshikullon Enver Hoxhën

Ky vit shënon 100 vjetorin e lindjes së Arshi Pipës, poet, kritik, gjuhëtar, një disident i qartë e kundërshtar i vendosur i regjimit të...
blank

Për kombin, kundër komunizmit-jeta heroike e Sulejman Lleshit

Një i ri i kompletuar me cilësitë më të mira intelektuale, fizike dhe shpirtërore, që ia kushtoi jetën shqiptarizmës, gjuhës dhe lirisë së tokave...
blankvideo

Dëshmia/Shaban Doçi: Amaneti i fundit i Musinesë

Pasi kishte qenë në rreth 10 vende të ndryshme dënimi, me rrobat ngjyrë burgu në trup, nisi rrugën e lirisë që do të ishte...
blank

Gusht 1990/ Kur Ramiz Alija takonte intelektualët, ne na lidhnin me zinxhir dhe na...

Ndërsa në Tiranë, Ramiz Alija takohej me intelektualët për të biseduar mbi kërkesat për ndryshime në jetën e vendit, në kampin e Shën Vasilit,...
blank

Petro Marko: Arrestimi i djalit, gjëja më e rëndë e jetës sime

Kishte provuar shumë burgje dhe vuajtje, por asnjëra nuk ishte aq e madhe sa ajo që përjetoi atë ditë gushti të vitit 1975, kur...
blank

Takim me gruan në kampin e Bedenit: "Foze, nuk po me njeh?!"

Ramazan Veli kish studiuar në Milano dhe Liezh dhe në vitet 1925-1943 u përfshi në aktivitetin tregtar të familjes së tij, duke rrahur Mesdheun...
blank

Koli Rodhe, luftëtari i lirisë që u shua si armik i popullit

Në gjyqin që u bëhej opozitarëve të "Bashkimit Demokratik Shqiptar" të Musine Kokalarit, Sami Çeribashit, Gjergj Kokoshit, Qenan Dibrës etj. ishte edhe një burrë...
blank

Të burgosurit prej ari, sa fitonte shteti shqiptar nga puna e një të dënuari...

Sa shpenzonte dhe sa i jepte shtetit me punën e tij të detyruar, në minierë, një i dënuar politik. Përllogaritja që shpjegon pse çdo...
blank

Dorëshkrimet e rralla të Bilal Xhaferrit

Katër poezi të panjohura të Bilal Xhaferrit dhe disa vlerësime nga shkrimtarë e kritikë, bashkëkohës të tij “Çdo shkrimtar i vërtetë është origjinal. Ndërsa Bilal...
blank

Tre heronjtë që thyen mallkimin e Burrelit

Në 3 gusht 1967, diktatura, pushtetarët, përfaqësuesit e rendit dhe aparatit të burgjeve në Shqipëri nuk ishin më si më parë. Gjatë mbrëmjes së...
NDIHMO
Translate »