Arkivat Mujore: Prill 2018

Dokumenti 1946: Gjyqtarët rebelë në Peshkopi, që nuk pranojnë urdhrat e  Partisë

Se ç’frymë iu dha regjimi komunistj, gjykatave në Shqipëri, duke shkelur shpesh ligjet me të dy këmbët sa herë nxirreshin urdhëresa e qarkore partie,...

Historia tragjike e Dom Engjëll Kovaçit, e rrëfyer nga banorët e fshatit Koman

Si e vrau Sigurimi i Shtetit priftin, duke e akuzuar për një vasjen që vetë sigurim e kishte kryer dhe burgosja e motrës, Angje...

63 martirët e klerit katolik të vrarë nga regjimi komunist, në 1944-1949

Krimet politike janë referuar në kuptim të ligjit nr.7514, datë 30.9.1991, i ndryshuar, për pafajësinë, amnistinë dhe rehabilitimin e ish të dënuarve dhe të përndjekurve...

Mësuesja që vdiq nga turturat, si e përçmoi kryehetuesin e tmerrshëm

Historia e Marie Tucit që u arrestua ndërsa ishte mësuese në Mirditë. Turturat që kaloi në hetuesi që e çuan drejt vdekjes, pasi e...

Një udhëtim drejt “ferrit” të Spaçit, aty ku im atë la rininë e jetën

Nga Kujtim  Xhaja E diel… mëngjes… Sot, bashkë me një mikun tim kam vendosur të shkoj në një vend, i cili më lidh fort me historinë time… Kam...

Tre italianët që u dënuan me 20 vjet burg në grupin “Sabotatorët” e Kuçovës

Në proceset e zhvilluara në vitet 1946-1948 kundër intelektualëve, deputetëve dhe teknikëve, janë lënë në heshtje disa procese të tjera që i takojnë të...

Imami kundër komunizmit, u pushkatua nga Brigada V me komandant Shefqet Peçin

Lufta kundër njerëzve të fesë nuk nisi pas vendosjes së pushtetit komunist, por shenjat se do ishin “preh e përzgjedhur” e diktaturës u dukën...

Drita Tabaku: ...kur dëgjova artopolantin komunist shpallej dënimi me pushkatim i tim eti

Kur vdiq babai, nëna ishte e sëmurë rëndë dhe nuk ishte në gjendje të lëvizte dot, ndërsa dy motrat e dobëta nga shëndeti nuk...

Reiz Malile: Kërkoj dënimin me vdekje të Kalem Plashniku, Abaz Korçari , Aziz Qame

Ky dokument dëshmon një zell të paprecedentë kriminal nga një funksionar partiak i regjimit komunsit, i cili në vitet e para pas luftës ishte...

Kundërshtoi Hoxhën, tmerret që deputeti Dani kaloi në hetuesi

Intelektuali i njohur Riza Dani u ekzekutua më 7 shkurt 1948, pas një viti turturash çnjerëzore në qeli. Arrestimi i tij erdhi me urdhër...
NDIHMO
Translate »