Kloni i kufirit, kush guxonte të arratisej shkrumbohej aty në telat me korent

Kloni ishte një mur me tela të fortë me gjemba, i ngritur në formën e një perdeje vertikale të hekurt, mbi dy metra e lartë, mbështetur në shtylla betonarme..Kloni ushqehej me rrymë elektrike e...

Ditari i Musine Kokalarit: Më shfrytëzuan në punë, si një kafshë...

Nje fletë nga ditari i Musine Kokalarit, mbajtur më 1 janar 1977, ndërsa vuante dënimin si e internuar në Rrëshen. “Më duket sikur s'kam qenë kurrë midis njerëzve. U ndava nga ambienti kulturor, duke...

Prokuroria më 1973, “Rreth 100 të burgosurve ju mohohet ndihma mjekësore”

Raporti i prokurorit të përgjithshëm Dhori Panariti: “Presin nga 8-9 muaj për tu shtruar në spital, edhe pse disa kanë nevojë urgjente për ndërhyrje”. Të sëmurëve të burgosur në Spaç, Qafë Bari apo Burrel, ju...

Porto-Palermo, kalaja që verboi të internuarit në komunizëm

98 burra, 66 gra, 36 fëmijë të internuar ishin mbyllur në prill të 1950 në kalanë e Porto Palermos. Mbaheshin në bodrumet e lagështa e errëta të kalasë me 200 gramë bukë në ditë.... Kalaja...

“Flemë si sardele, 50 vetë në një qeli, nevojat i kryejmë në gavetën e...

Dokumenti i 1956/ Revolta e një të burgosuri në burgun nr.2 të Tiranës, për kushtet e tmerrshme ku jetonin… Në vitin 1956, letra e një të burgosuri, (Petraq Ç.), i cili mbahej në burgun nr....

Dom Pjetër Gruda, kleriku i paralizuar që u mbajt i burgosur derisa vdiq

Ai është i fundit klerik që ka vdekur në kushte torture në gjithë Lindjen komuniste. Vetëm 3 muaj para se të shpallej amnistia e klerikëve, i paralizuar prej shumë kohësh dhe i mbajtur në...

Komunistët shkurt 1945: Burgjet janë plot, këta 50 armiq çojini në internim!

Lista me 50 të burgosur që regjimi vendosi ti cojë në internim në shkurt 1945. mes tyre fëmijë dhe përkrahës të nacionalistëve , kundërshtarë të komunizmit... Në fund të shkurtit 1945, ndërsa burgjet në Shkodër...

26 janar 1945, masakra e parë e komunistëve në Shkodër

73 vjet më parë- Si u pushkatuan me urdhër të Josif Pashkos, para mijëra qytetarëve shkodranë, major Shaban Elezi, Palok Pikolini, Elez Hoti, Ded Shabani, Shefki Haliti,  Pjeter Nikaj, Abdyl Bushati dhe Selim Rama... 26...

Shkurt 1945, bilanci i frikshëm vëllavrasës i komunistëve në Kelmend

Raporti i Mihal Priftit, i 21 shkurtit 1945: Nga aksioni në Kelmend, numërohen mbi 83 të vrarë, 69 të plagosur, dhjetra familje të bastisura e të internuara, mbi 34 shtëpi të djegura… Aksioni i komunistëve...

Aqif Selimi, 30 vjet burg se pa një ëndërr

Në vitin 1946 ishte një oficer 19-vjeçar i sapo dalë nga rradhët partizane, por fati i tij do të ndryshonte kryekëput. Gjithcka nisi ngaqë nuk pranoi ta quante Kosovën “minoriteti shqiptar në Jugosllavi”… “Akuzohesh se...
NDIHMO
Translate »