Arkivat Mujore: Mars 2020

blank

Shoqëria e poetëve të vdekur...por të gjallë

Me pengun që nuk i kemi përmendur të gjithë, kujtojmë sot, në Ditën Botërore të Poezisë, poetët e vrarë për fjalët dhe vargjet, por...
blank

Me marsin vinin arrestimet… dënimet e inxhinierit të naftës, Nuredin Skrapari

Marsi i viti 1975 nuk pati shira, por arrestime për inxhinierët e naftës. Nisën më 18 mars me Nuredin Skraparin, i cili ishte tashmë...
blank

Ne, të ndarët për së gjalli: historia e skulptorit dhe ruses që nuk u...

Nëse Ayn Rand shkruan "Ne, të gjallët" për karakteret dhe dashuritë që diktatura shkatërron në Shën Petërburg, në vitin 1961 në Tiranë, do të...
blank

Dëshmia/ Fejzi Zenelaku: Në raftin e burgut nuk kisha asnjë kore buke, por gjumin...

Kur vinte koha që të arrestuarit mund të shkonin te rafti ku linin ushqimet e ardhura nga shtëpia, polici nuk ndalonte fare te Fejzi...
blankvideo

E bija e Sef Bajraktarit: E varrosa babain me duart e mia

Ajo është mbi 90 vjeç dhe krejtësisht e verbër, si të ishte realizuar me vonesë një dëshirë dëshpërimi e moshës 20-vjeçare kur nuk do...
blank

Hanko Plaka, nëna e djalit dëshmor dhe dy djemve "armiq të popullit"

Historia tronditëse e Shaban Plakës së Gostimës dhe vëllezërve të tij, që luftuan për atdhe, por u persekutuan egërsisht nga regjimi komunist Nga Luljeta Progni 7...
blank

8 marsi i grave në komunizëm

Nderim në ditën e  8 marsit për të gjithë vajza apo gratë që u burgosën apo u dënuan me vdekje gjatë viteve të komunizmit... Kastriot...
blank

Kanë arrestuar mësuesin

Themeluan institucione arsimore. Hartuan tekste shkollore. Nuk e kursyen veten në përhapjen e dijeve. E megjithatë, diktatura i dënoi. Kujtojmë dhe nderojmë sot mësuesit,...
blank

“Kjo është edhe fotografia e martesës, mor’ burrë”

Një foto e munguar në kohën e martesës që u realizua kur Ibrahim Sokoli dhe Shanisha Dosti ishin 70 e ca vjeçarë . Gazetari...
blank

“Sekret” 1958/  Të ngremë barraka me baltë  për 156 familje të internuara  në Savër

Dokumenti zyrtar që dëshmon ngritjen e kampeve të internimit në Lushnje. Sa të internuar kishte  në Savër në vitin 1958 dhe si jetonin ata...
NDIHMO
Translate »