Nis procesi i identifikimit të të vrarëve pa varr nga komunizmi

0
659
blank

Janë rreth 5 mijë persona të zhdukur në Shqipëri gjatë regjimit diktatorial komunist. Ka nisur identifikimi i 13 mbetjeve humane, që prej rreth 9 vitesh ndodhen në morgun e Tiranës. 

Janë me qindra familjarë që prej 28 vitesh kërkojnë eshtrat e prindërve e të afërmve të vrarë gjatë diktaturës komuniste. Pranë ICMP vijnë dhjetëra familjarë për të dhënë kampionin e gjakut, një procedurë që i ndihmon përmes ADN-së, për të identifikuar eshtrat e të afërmve të vrarë në diktaturë.

Kampioni që sapo është paketuar, niset drejt Hagës, atje ku një komision i posaçëm verifikon kampionet e gjakut me ato të eshtrave të gjetur, me qëllim identifikimin e personave të zhdukur, përmes ADN-së.

Me qindra raste të tilla janë paraqitur pranë organizatës për gjetjen e të zhdukurve, ICMP me qendër në Tiranë. Procesi ka nisur rreth 8 muaj më parë, pas nënshkrimit të marrëveshjes së qeverisë Shqiptare me ICMP, organizata për gjetjen e të zhdukurve.

Janë rreth 5 mijë persona të zhdukur në Shqipëri gjatë regjimit diktatorial komunist.

Projekti ICMP është financuar nga Bashkimi Evropian për të gjetur eshtrat e këtyre personave të zhdukur. Kjo organizatë bashkëpunon ngushtë me institutin e ish-të përndjekurve politik, drejtuar nga Bilal Kola si dhe Autoriteti i Dosjeve drejtuar nga Genta Sula. Këto ditë ka nisur identifikimi i 13 mbetjeve humane, që prej rreth 9 vitesh ndodhen në morgun e Tiranës. Këto mbetje humane janë sjellë aty nga një proces zhvarrimi i kryer në vitin 2010, rrëzë malit të Dajtit.

Procesi është kryer nga familjarët që besuan se aty gjenden eshtrat e të afërmve të tyre të vrarë gjatë regjimit komunist.

Matthew Holliday, kreu i ICMP-së, na rrëfen se si po kryhet procesi në morgun e Tiranës.

“Në këto momente që jemi duke folur, ekspertët mjekoligjorë të ICMP-së dhe antropologët janë duke bërë ekzaminimin e 13 individëve të zhvarrosur në varrezën masive të Dajtit dhe që gjenden prej disa kohësh në morgun e Tiranës. Janë mbetjet humane të 13 personave, zhvarrimet për të cilët janë bërë në vitin 2010.”- u shpreh Matthew Holliday.

Në ekipin e ICMP-së, ka antropologë, ekspertë mjeko-ligjorë, arkeologë dhe të tjerë. Por para se të vijmë në këtë fazë, çfarë e bën të sukseshëm ose jo procesin e gjetjes së të zhdukurve, është angazhimi i familjarëve përmes dhënies së kampioneve, por edhe roli i autoriteteve shtetërore. Miratimi i procedurave për nisjen e zhvarrimeve është me shumë rëndësi në këtë proces, por pala shqiptare ka pasur një ecuri mjaft të ngadaltë në krahasim me vendet e tjera ish-komuniste.

Burimi: Intervista dhënë për gazetaren Luljeta Progni, trasmetuar në News24

Në rast se keni dijeni mbi krime, viktima apo ngjarje që lidhen me periudhën e komunizmit në Shqipëri, klikoni këtu për ta publikuar në arkivën tonë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here