Kryefaqja 2018 Shtator

Arkivat Mujore: Shtator 2018

blank

Enver Hoxha në 1948, si i zhyti në kënetë 2500 të burgosur politikë me...

(Në foto: Këneta e Maliqit, fotografuar në vitin 1945) Kujtimet e Beqir Ajazit: Hoxha e kishte parë me leverdi të madhe, sepse në vend të...
blankvideo

Kaso Alliu/ Burgu më i rëndë ishte liria

"Thosha kur do vijë dita e lirimit, kur u afrua dita e lirimit thoja, ku do shkoj? Burgu më i madh ishte burgu kur...
blank

Ja si përshkruhen dhomat e izolimit, në dokumentet e hetuesisë së vitit 1957

Nga një raport i Degës së Hetuesisë në Drejtorinë e Sigurimit të Shtetit, i datës së 11 dhjetorit 1957, hartuar dhe firmosur nga kryetari...
blank

Me Klora Merlikën drejt kampit të vdekjes në Tepelenë

Rrëfime nga kampi i Turanit e më tej nga kampi i internimit në Tepelenë… Një udhëtim tronditës përmes fakteve e dëshmive të gjetura atje....
blank

Dokumenti i rrallë i 1962/ Një skaner për të internuarit e regjimit të Hoxhës

Pse Mehmet Shehu shkruan se internimet duheshin hequr si masë ndëshkimi dhe se nga 1103 persona vetëm 50 prej tyre duheshin mbajtur në internim... Një...
blank

Zef Përnocaj, 12 vjeç i prangosur nga komunistët

Si refuzoi rreshteri ti vendosë prangat: Nuk e lidh me hekura se asht fëmi, ka me qeshe tanë Mirdita me mu... Zef Përnocaj ishte vetëm...
blank

Urdhri i Partisë: Hiqni nga puna gjithë armiqtë e regjimit, edhe ata në dyqane...

Dokument i 11 tetorit 1950 që zbulon fushatën e paprecedentë të spastrimit të të gjithë organikës shtetërore prej kundërshtarëve të regjimit, sipas dosjeve të...
blankvideo

Simon Prifti/ Armik i popullit në moshën 3-vjeçare

“Ne mblidhnim fletët e panxharit të lopëve i zienim pa kripë e pa vaj dhe i hanim. Këto patën një veti që krijuan një...
blank

Mirvjen Kaceli: Kur e mora vesh se ma pushkatuan babain... isha 6 vjeç dhe...

“E pashë kur e shtynë dhe e plasën brenda asaj makine, pastaj u nisën me shpejtësi. Qëndrova për disa minuta deri sa makina u...
blank

Dokumenti i qeverisë amerikane 1955/ Ja si i shfrytëzon Enver Hoxha me punë të...

“Qeveria shqiptare, kërkon punë të detyruar nga personat kundërshtarë politikë dhe “dembelë”, shumica e të cilëve janë nga klasa ish-borgjeze ose pronarë tokash. Veç...
NDIHMO
Translate »