blank

Tre heronjtë që thyen mallkimin e Burrelit

Në 3 gusht 1967, diktatura, pushtetarët, përfaqësuesit e rendit dhe aparatit të burgjeve në Shqipëri nuk ishin më si më parë. Gjatë mbrëmjes së lënë pas, kishin pësuar një goditje në një nga pikat...
blank

100-vjetori i lindjes së martirit Sami Dangëllia

38 vjet burg dhe 5 vjet internim, jeta e tij shkoi e gjitha nën terror. Sami Dangëllia ishte 24 vjeç kur u dënua për herë të parë në vitin 1944 dhe dha frymën e...
blank

Në kërkim të lirisë, me një barrë vitesh burgu me vete

Kishte kryer 28 vite burg dhe ndiqej nga Sigurimi që ditën e parë që regjimi komunist u vendos në Shqipëri. Kishte vuajtur në kampet e rënda të punës dhe ishte torturuar në hetuesi. Kur...
blank

Pushkatimi i misionarëve të pajtimit nga shtabi partizan

Shkuan pa armë. U pushkatuan pa prova. Historia e Neki Xhenetit dhe dy patriotëve të tjerë gjirokastritë që u ekzekutuan nga forcat partizane më 16 gusht 1944, sjellë nga e mbesa e tij, Silvana...
blank

Aristokrati mbi bankën e torturave të komunizmit

Varje në tavan me 35 kg zinxhirë në qafë. Lidhje e këmbëve dhe duarve, kalimi i një trau mes tyre dhe goditje mbi trupin e pambrojtur. Elektroshok. Duket sikur vetëm një trill mund t'i...
blank

Sulmet e komunistëve shqiptarë ndaj “Muajit të Ramazanit” në shtypin ateist

Sokol Paja- New York Propaganda ateiste e komunistëve shqiptar në luftën ndaj fesë përfshiu të gjitha mediat e shkruara, radion, televizionin, kinemanë, letërsinë, teatrin, dramën e deri te shfaqjet në koperativat e fshatrave. Gjithçka ishte...
blank

Urdhri i diktatorit: Të ndalet festa e Bajramit dhe Pashkëve

"Lufta kundër fesë duhet të trajtohet edhe sipas krahinave të vendit, sipas fshatrave, lagjeve e familjeve të veçanta, sepse edhe shkalla e besimeve fetare është e ndryshme" Pasi feja vihet nën kontrollin e shtetit nëpërmes...
blank

100 vjetori i poetit/ Stuhia e shtatorit dhe dashuria e çiftit Zorba

Sot shënohet 100-vjetori i Zef Zorbës, një poet i rrallë, vargjet e të cilit i kapërcyen kufijtë fizikë e kohorë. Është quajtur poeti hermetik, vargjet e të cilit për gjysmë shekulli qëndruan në sirtar....
blank

Për Manush Peshkëpinë-Portret artisti në mungesë

U arrestua pas shpërthimi të bombës në ambasadën sovjetike dhe u pushkatua, pa gjyq, disa ditë më pas edhe pse nuk kishte gisht në atë që kishte ndodhur në 19 shkurt. Vranë njeriun dhe...
blankvideo

Harta e madhe e vuajtjeve të një vendi të vogël

Për Shqipërinë nën diktaturë thuhet që ishte një burg i madh. Por ne ende nuk e parafytyrojmë sa e madhe do dukej harta e Shqipërisë, po të bëheshin të dukshme të gjitha vendet e...
NDIHMO
Translate »