Kryefaqja 2018 Qershor

Arkivat Mujore: Qershor 2018

Dokumenti i 1946, komunistët në Shkodër: Ja lista e shtëpive që kemi djegur

Një dokument i 9 shtatorit 1946, vjen si një dëshmi e rradhës për terrorin dhe raprezaljet që komunistët bënë në Shkodër sapo morën pushtetin....

10 shkurt ’45, Enver Hoxha: Ekzekutojini 12 të dënuarit me vdekje

Radiogrami i Enver Hoxhës ku jepet aprovimi i tij për të ekzekutuar 12 të dënuar me vdekje në Shkodër Listat e të ekzekutuarve  sidomos në...

Bedri Çoku: Nëna ime me foshnja në internim, tri ditë e netë rrugë nëpër...

Unë kam qenë i vogël, kur u arrestua babai dhe na i morën të gjitha. Pra, bëhet fjalë për vitin 1950. Por, nga ç’më...

Kur Gramoz Ruçi e Fatos Nano vendosnin në qeveri për klonin e kufirit

Një procesverbal i gjatë i mbledhjes së qeverisë me 20 prill 1991 zbulon se deri më atëherë nuk ishte bërë asgjë për hequr nga...

Viti 1954/  6684 të burgosur politik që shfrytëzoheshin si skllevër në punë të detyruar

Statistika të ministrisë së brendshme në fillimet e diktaturës për persekutimin që i bëhej “armiqve” të klasës Burgjet dhe kampet e internimit në vitet e...

Sami Rrepishti: Unë, studenti 21 vjeçar që vuajta 10 vjet torturua në burgjet komuniste

Kam përjetue të tri diktaturat (Fashizmin, Nazizmin, Komunizmin) dhe me humbje të mëdha: Babai ka qenë viktimë e fashizmit italian; kushërini i parë u...

Dokumenti i 1948: Si rriheshin në shkollat e Shkodrës, fëmijët e "armiqve" të komunizmit

Dokumenti që dëshmon një fushatë dhune të paprecedentë, që po ushtronin në shkollat e Shkodrës ndaj fëmijëve të kundërshtarëve politikë. Regjimi komunist kishte shpallur...
NDIHMO
Translate »